Xfiles

NASA, Gezegen X'in var olabileceğini kabul ediyor

NASA'ya göre matematiksel hesaplarla 9. Gezegen iddiası gerçek olabilir. Aslında her ne kadar bazı gökbilimciler gezegen saymasa da Pluton da hesaba katılırsa Güneş Sisteminde onuncu gezegenin varlığı söz konusu.

NASA, Gezegen Xin var olabileceğini kabul ediyor

Güneşe yakınlığına göre;  Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün (Ve dahi gezegenliği iptal edilen Plüton) Güneş sisteminde bulunan gezegenler...

Gökbilimciler, Güneş sisteminin derinliklerinde bir gezegen daha olabileceğini tahmin ettiren matematiksel verilere ulaştı. Neptün büyüklüğündeki bu varsayımsal gezegenin, Plüton'un çok ötesinde oldukça geniş bir yörüngede Güneş etrafında dönüyor olabileceği tahmin ediliyor.

NASA astronomlarına göre "Dokuzuncu Gezegen"  olarak nitelendirilen "Gexegen X", Dünya'nın yaklaşık 10 katı bir kütleye sahip olabilir. Aslında her ne kadar bazı gökbilmciler "cüce gezegen" diye onu gezegenlikten azletse de Pluton'un 9. gezegen olduğu kabul edilirse gezegen X, 10. Gezegen olacak.

Neptün büyüklüğündeki bu varsayımsal gezegen, Plüton'un çok ötesinde oldukça uzun bir yörüngede Güneşimizin etrafında dönüyor.



GEZEGEN X'İN VARLIĞI FİZİKSEL OLARAK HENÜZ KANITLANMADI  

NASA'nın açıklaması, güneş sistemimizde yeni bir gezegen keşfediliği  anlamına gelmiyor. Bu uzak gezegenin varlığı şu an için sadece teorik düzeyde, "Gezegen 9" lakaplı gezegene dair doğrudan bir gözlem yapılmadı.

Gökbilimciler şimdi matematiksel olarak tahmin edilen gezegeni arıyorlar.

"GEZEGEN X" İLK NE ZAMAN ORTAYA ATILDI?

Ocak 2015'te Caltech gökbilimcileri Konstantin Batygin ve Mike Brown, dev bir gezegenin dış güneş sisteminde olağandışı geniş bir yörünge izlediğine dair kanıt sağlayan yeni bir araştırma duyurdu.

Bu tahmin, doğrudan gözleme değil, ayrıntılı matematiksel modellemeye ve bilgisayar simülasyonlarına dayanıyor.

NASA'nın Gezegen Bilimi Bölümü direktörü Jim Green, "Yeni bir gezegen olasılığı, bir gezegen bilimci olarak benim için kesinlikle heyecan verici bir şey" diye konuştu.

Green konuşmasında, "Ancak X Gezegeni diye bir şeyin var olduğunu kesin olarak söylemek için çok erken. Gördüğümüz şey, sınırlı gözlemlerden elde edilen modellemeye dayanan erken bir tahmin. Bu, heyecan verici bir sonuca yol açabilecek bir sürecin başlangıcı" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, Gezegen X'in Dünya'nın yaklaşık 10 katı bir kütleye sahip olarak Uranüs veya Neptün'e benzer büyüklükte olabileceğine inanıyor.

Bu yeni gezegenin Güneş etrafında yalnızca bir tam tur atması 10 bin ila 20 bin yıl sürecek.

GEZEGEN X KEŞFEDİLİRSE İSMİ NE OLABİLİR?

Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Satürn Jüpiter

Bilim insanları varsayımsal olarak tahmin ettikleri nesneye "Gezegen Dokuz" adını verdiler. Ancak bir gezegenin gerçek isimlendirme hakları onu gerçekten keşfedecek kişiye aittir.

Neptün'ün ötesinde uzun süredir şüphelenilen dev, keşfedilmemiş gezegen için yapılan önceki tahminlerde kullanılan isim "Gezegen X"ti.

Tahmin edilen dünyanın bulunması durumunda ismin Uluslararası Astronomi Birliği tarafından onaylanması gerekiyor. Gezegenlere geleneksel olarak mitolojik Roma tanrılarının adı verilir.

NEDEN YENİ BİR GEZEGEN OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR?

Kuiper Kuşağı'nı inceleyen gökbilimciler, bazı cüce gezegenlerin ve diğer küçük, buzlu gök cisimlerinin bir arada kümelenen yörüngeleri takip etme eğiliminde olduğunu fark etti.

Bilim insanları bu yörüngeleri analiz ederek, daha önce keşfedilmemiş büyük bir gezegenin Plüton'un çok ötesinde saklanıyor olabileceği ihtimalini öngördü.

Bu potansiyel gezegenin yerçekiminin, Kuiper nesnelerinin alışılmadık yörüngelerini açıklayabileceğini tahmin ediyorlar. 

Gökbilimciler, nesneyi tahmin edilen yörüngesinde aramak için dünyanın en güçlü teleskoplarını kullanmaya başlayacaklar.

Güneş'ten bu kadar uzaktaki herhangi bir nesne çok sönük olacak ve tespit edilmesi zor olacaktır.

Ancak gökbilimciler, mevcut teleskoplar kullanılarak bu nesnenin görülebileceğini düşünüyor.

Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür ve plüton.

Güneşe en uzak gezegen: Neptün (Esasen Plüton)
Güneşe en yakın gezegen: Merkür
Güneş sistemindeki en sıcak gezegen: Venüs
Güneş sistemindeki en soğuk gezegen: Uranüs

Tarık Kızıldağ - ntv.com.tr

Yorumlar