Xfiles

SETI projesi nedir? SETI projesi ile ne amaçlanmıştır?

Dünden bugüne SETI çalışmalarının tarihi ve SETI Projesi çerçevesinde sürülen çalışmalar...

SETI projesi nedir? SETI projesi ile ne amaçlanmıştır?

SETI Projesi; Amerika Birleşik Devletleri'nin Dünya Dışı İstihbarat Araştırması Projesi'nin adıdır. Teknolojik açıdan gelişmiş varlıklar tarafından bilinçli veya bilinçsiz  gönderilmiş muhtemel sinyalleri ve mesajları saptama, kaydetme ve çözümlemeye odaklı bir projedir.

Proje çalışmaları SETI Estitüsü bünyesinde halen 1,5 milyon amatör araştırmacınının desteğiyle sürdürülmektedir. Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi, Porto Riko'daki Arecibo Radyo Gözlemevi, Avustralya'daki Parkes Radyo Gözlemevi, New Mexico'daki Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'nde  SETI araştırmaları devam ettirilmektedir.

SETI PROJESİNİN MANTIĞI NEDİR?

Projenin her ne kadar ilk aşamada gizlenen amacı istihbarati iletişimleri denetleme olsa da başından beri görünür amacı "evrende yalnız mıyız?" sorusuna cevap aramaktır. 

İnsanların yüzyılı aşkın süredir uzaya bilinçsiz de olsa radyo sinyalleri yaydığından yola çıkarak, eğer uzayda başka gelişmiş medeniyet varsa onların da bu tür sinyaller yayabileceği tezinden türeyen proje radyo dalgalarınının taranması ve kaydı ile başlamış, sonradan teknolojik gelişmelere göre açılımlar eklenmiştir. 

Dünya Dışı Akıllı Varlıklar Araştırması (SETI) birbirine paralel sürdürülen farklı projelerle halen bir kaç koldan sürdürülüyor...

Phoenix Projesi:  Nokta hedefleri araştıran bu proje adına (Anka kuşu) uygun olarak 

SETI NEYİN KISALTMASIDIR? SETİ PROJESİNİN TARİH GELİŞİMİ

SETI; Türkçesi Dünya Dışı Akıllı Zeka Araştırması anlamına gelen Search for Extra-Terrestrial Intelligence kelimelerinin başharflerinden elde edilen kısaltmadır. 

SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence; Dünya Dışı Akıllı Zeka Araştırması); Dünya-dışı bir uygarlıktan veya başka bir gezegenden gelen mesajların varlığının saptanması ve saptanması halinde incelenmesi amacıyla ön çalışmaları 1959 yılında Ozma Projesi ile başlayan 1960’lı yıllarda ilk faaliyetleri gerçekleştirilen ve geliştirilerek 1971’de NASA tarafından başlatılan projedir. 1993 yılında kongre eylemiyle sonlandırıldı ancak aynı yıl yeniden başlatıldı. 1994 yılından itibaren SETI Enstitüsü sivil desteği ile çalışmalar sürdürüldü.  Hayli masraflı bir çalışma olduğu için SETI projesi kaynak yetersizliği gerekçe gösterilerek 2011 yılında durdurulmuş ancak bir yıl aradan sonra 2012 yılında yeniden faaliyete geçirilmiştir.

SETI Projesini doğuran ilk girişim 1959 yılı sonunda Batı Virginia'daki Green Bank'te bir radyo teleskopunun kullanıldığı Ozam Projesi (Project Ozma) idi... 26 metrelik bir anten ile Güneş benzeri yakın iki yıldızın civarından gelebilecek sinyalleri araştırdı... Bu girişim Ozma Projesi ismi ile anıldı ve tüm modern SETI deneylerinin de öncüsü olmuştu.

SETI Enstitüsü nedir?

SETI Enstitüsü (The SETI Institute); 1984 yılında Thomas Pierson ve Dr. Jill Tarter tarafından kurulmuş, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, San Francisco Körfezi'nin güneyinde yer alan Silikon Vadisi'nde, NASA Ames Araştırma Merkezi'nin yakınında bulunan, kar amacı gütmeyen uzay iletişimleri araştırma kuruluşudur. Misyonu;  "insanlığın evrendeki yaşamın ve zekanın kökenlerini ve yaygınlığını anlama arayışına öncülük etmek ve bu bilgiyi dünyayla paylaşmak" olarak açıklanmıştır.

SETI Enstitüsü; astronomik eğitim veren Carl Sagan Merkezi;  radyo programı ve podcast yayınlayan "Big Picture Science" ve haftalık kolokyum dizisi "SETI Talks"u üreten Kamu Sosyal Yardım Merkezi olarak 3 ana birimden oluşmaktadı.

HALEN SÜREN SETİ PROJELERİ NELERDİR?,

  • Phoenix Projesi
  • BETA Projesi (Billion-channel Extra-Terrestrial Assay)
  • META II Projesi (Million-channel Extra–Terrestrial Assay)
  • SERENDIP Projesi:  (Search for Extraterrestrial Radio Emissions from Nearby Intelligent Populations)
  • Güney SERENDIP Proejisi
  • BAMBI Projesiİ  (Bob And Mike’s Big Investment / Bob ve Mike’ın Büyük Yatırımı)
  • COSETI Projesi: (Columbus Optical SETI)
  • SETI@HOME Projesi

Yaşar İliksiz - Mistikalem.com

Drake Denklemi: Uzaylılarla İletişim kurma olasılığını hesaplama formülüEğer Samanyolu'nda bizden başka gelişmiş uygarlık varsa ve iletişim kurma teknolojileri geliştirdilerse bizim onlarla temas kurma ihtimalimiz ne kadardır?

 

Wow Sinyali nedir? Wow Sinyali nereden geldi?Dünyaya uzaylıların gönderdiği öne sürülen ve kaynağı henüz tam olarak bilinmeyen gizemli radyo kaydıdır.

 

Yorumlar