Sağlık

Zayıflama diyetlerinde psikolojik boyut da önemli

Kilo sorunu olan her insanın hayali, hızlı ve kalıcı şekilde zayıflayabilmek. Zayıflatıcı ürünler pazarı insanların bu zaafını çok iyi kullanarak onların hayallerini sömürmeyi ihmal etmiyor.

Zayıflama diyetlerinde psikolojik boyut da önemli

Ne yazık ki insanın sağlıklı kalarak kilolarını hızlı şekilde eritmeinin bir ve mucize diyet rejimi yolu yok. Zayıflama ürünlerine başvuran, kendisini tüm gün aç bırakarak kilo vermeye çalışan ve vücudu ihtiyacı olan besinlerden mahrum bırakan her birey kilo sorununun yanı sıra, çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor....

"Tam olarak burada sağlıklı zayıflama devreye giriyor" diyen sorusuna cevap veren Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Koçu Elif Özarar, "Sağlıklı zayıflama nedir?" sorusuna cevap arayanlara şu bilgileri veriyor ve önerilerde bulunuyor: 

Yapılan en büyük hata başkalarında etkili olan yöntemin kişinin kendisinde de etkili olacağını sanmasıdır ve hatta başkasına özel yazılmış diyet listelerini kullanmaktır. Kişiye özel hazırlanmış diyet programları, kişinin yeteri kadar besin aldığı ve besin çeşitliliğinin olduğu bir süreç olması çok önemlidir.  Her bireyin günlük kalori ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu ihtiyacı sadece fizyolojik özelliklerimiz belirlemez. Gün içerisindeki hareketliliğimiz, spor veya aktivite alışkanlıklarımız da çok önemli belirleyici bir unsurdur. Düzenli spor yapan bir bireyin ihtiyacı olan besin değerleri, spor yapmayan birine göre çok farklıdır.

Sağlıklı olmanın bir şartı da su içmek. Günlük su ihtiyacının miktarı çok önemlidir. Yetişkin bir bireyin günde 2.5litre su içmesi sağlık açısından çok değerlidir. Türk toplumunda genel olarak su içilmiyor. Danışanlarımızın en büyük sorunu su içememek ve biz genelde bu alışkanlığın kazanımı için gün içerisinde 45 dakikada bir alarm kurmalarını ve bir bardak su içmelerini öneriyoruz.

Kilo verirken psikolojik boyuta da dikkat edilmelidir

Güzel olmak zayıf olmaktır ya da zayıflık güzeldir, algısının çok yanlış. Hedefimiz öncelikle sağlığımız olmalıdır. Fazla kilonun vücutta yarattığı tahribatları göz önünde bulundurmak ve ilk etapta bu sebeple kilo vermeye başlamalıyız. Takıntı haline getirilen ve hatta maalesef dayatılan ‘’zayıflık güzelliktir’’ algısı psikolojik olarak bireyleri ciddi anlamda yıpratıyor. Bu durum süreçten sonuç alamamaya hatta daha ciddi sorun haline gelen obeziteye kadar götürüyor. Bununla birlikte sosyal çevreden kopma, yalnızlaşma ve mutsuz olma hali gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Kendi beden ve ruh sağlığımızı aynı anda kontrol altında tutmalıyız. Kilo vermeye başlamak için yeterli gücü bulamıyor olabilirsiniz; ama hayatınızı biraz daha güzelleştirmek ve sağlıklı beslenmek için sebebiniz çok. İyi beslenmek insanın kendisine duyduğu saygının göstergesidir.

Yorumlar