Sağlık

Her bayram tekrarlanan mideye zarar 10 beslenme hatası

Bayramda mideye zarar veren beslenme hataları ve mide sağlığını korumak için yapılması gerekenler.

Her bayram tekrarlanan mideye zarar 10 beslenme hatası

 Mide ağrısı, yemek borusunda yanma, mide içeriğinin yemek borusuna gelme hissi, mide ekşimesi ve hazımsızlık her zaman ciddiye alınması gereken velirtiler ama bayramlarda bu tarz şikayetler daha da artıyor. Bayramda hangi hatalı alışkanlıklarımız midemize zarar veriyor? 

. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı Ramazan Bayramı’nda mide sağlığını olumsuz etkileyen 10 önemli hatalı alışkanlığı hatırlattı ve bu hataları önlemeye yönelik önerilerini özetledi. 

Hata 1: Kahvaltıda kızartma ve hamur işine yüklenmek

Ne yapmalı? Uzun süren açlık ve susuzluğun ardından bayram kahvaltısında canımızın istediği her şeyi yemekte sakınca görmeyebiliyor, hamur işinden kızartmaya kadar pek çok yemeğe yüklenebiliyoruz. Ancak kahvaltıda kızartma ve hamur işlerini abartmak, özellikle reflü, peptik ülser ve gastrit yakınmalarını tetikleyebiliyor. Bunun sonucunda; mideden yemek borusuna doğru yanma hissi, mide içeriğinin ağıza kadar gelmesi ya da ağızda acı su hissi, mide ağrısı ve hazımsızlık gibi yakınmalar gelişebiliyor. Kahvaltıda ağır yemekler yerine; haşlanmış yumurta ya da sebzeli omlet, peynir, yoğurt, tam tahıl ekmeği, domates ve salatalık gibi gıdalar yemeli.  

*************

Hata 2: Öğün saatlerini düzenlememek

Ne yapmalı?: Ramazan boyunca değişen öğün saatlerinizi tekrar düzenlemeniz de mide sağlığınız için çok önemli. Çünkü öğün saatlerinin düzensiz olması kan şekeri ve insülin salgılanmasında bozukluklara, bunun sonucunda da sık acıkmaya yol açabiliyor. Bu nedenle küçük porsiyonlar halinde günde üç ana öğünle beslenmeye özen gösterin. Öğle ve akşam yemeğinde çorba, salata, sebze yemeği ve proteinli besinler yemeli. Protein kaynağı olarak et, tavuk, balık ya da baklagiller seçilmeli Ayrıca ara öğün olarak badem, ceviz, meyve ve yoğurt gibi atıştırmalıklar, ana öğünlerde besinleri büyük porsiyon olarak yemenizi önleyecektir.

*************

Hata 3: Akşam yemeğini geç saatlere bırakmak

Ne yapmalı? Bayramlarda en sık rastlanan mide sorunlarından biri reflü hastalığı, yani mide asidinin ya da içeriğinin yemek borusuna doğru kaçışı oluyor. Hamur işi, tatlılar ve çikolatanın çok yenilmesinin yanı sıra geç saatlerde yenilen yiyecekler de reflüyü tetikliyor. Bunun sonucunda da mideden yemek borusuna doğru yanma, besinlerin ağıza geri gelme hissi, mide ağrısı ve hazımsızlık gibi yakınmalar artıyor. Dolayısıyla akşam yemeğini geç saatlere bırakmayın, ağır yemek yemeyin ve yemekten en az 3 saat sonraya kadar uzanmamaya dikkat edin. 

*************

Hata 4: Tatlıları abartmak

Ne yapmalı? Bayramda bolca yenilen yüksek karbonhidrat içeriğine sahip tatlılar sindirim sistemi problemlerine yol açabiliyor, kan şekeri kontrolünü bozabiliyor. Bu nedenle tatlıları akşam yemeği sonrası geç saatlere bırakmamalı, küçük porsiyonlar halinde yemeli ve günde bir porsiyonu aşmamalısınız.

*************

Hata 5: Yetersiz su içmek 

Ne yapmalı? Ramazan’da vücudun su dengesindeki değişikler sıcakların arttığı bayram günlerinde de devam ediyor. Bayramda yetersiz su içimi sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve böbreklerde sorunlara neden olabiliyor, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor ve kilo alımına yol açabiliyor.  Bayramı sağlıklı geçirmek için günde en az 2 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin. 

*************

Hata 6: Sıcak çayı aç karnına içmek

Ne yapmalı? Aşırı çay ve kahve içimi çarpıntı ile tansiyonun yükselmesine neden olabildiği gibi, vücudun su kaybını arttırıyor, ayrıca reflü yakınmalarını tetikleyebiliyor. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da çay ve kahve ikilisini çok sıcak içmemek olmalı!  Sıcak yiyecek ve içecekler yemek borusunda hasara yol açarak yemek borusu kanseri için risk oluşturuyor. Çok sıcak olarak, aç karnına içilmesi reflüyü de tetikliyor. Ayrıca çay ile kahveyi çok fazla içiyor ve içine şeker katıyorsanız, sadece bu ikisinin sayesinde günlük şeker ve kalori alımınız artacak, bunun sonucunda da kan şeker kontrolünüz bozulacaktır. Aşırı şekerli yiyecek ve içecekler ayrıca hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara da neden olabiliyor.

*************

Hata 7: Şerbetli tatlıları tercih etmek

Ne yapmalı? Bayram sofralarında vazgeçemediğimiz, ancak karbonhidrat içeriği oldukça yüksek olan baklava, revani ve kadayıf gibi aşırı şekerli, şerbetli tatlılar hazımsızlığa yol açabiliyor, çikolata da reflüyü tetikleyebiliyor. Daha da kötüsü kalp hastalarında kalp krizini tetikleyebiliyor, diyabet hastalarında kan şekerinin çok yükselmesine neden olabiliyor. Şerbetli tatlıları mümkün olduğunca tadımlık yemeli, sütlü hafif tatlıları tercih etmelisiniz. 

*************

Hata 8: Sofrayı fast-food tarzı besinlerle donatmak

Ne yapmalı? Kızartmalar, fast-food tarzı beslenme ve işlenmiş gıdalar reflü hastalığına davetiye çıkarıyor. Kızartılmış besinler yerine; ızgara, haşlama ya da buğulama usulüyle hazırlanmış besinler tüketmeye özen gösterin. 

*************

Hata 9: Gazlı içecekler içmek

Ne yapmalı?  Midemizi rahatlatacağı düşüncesiyle gazlı içecekler, özellikle de yemek sonrasında soda içmek, bayramda sık yaptığımız hatalardan. Çünkü şekerli, gazlı içecekler kan şekerini yükseltiyor, ayrıca şişkinliğe yol açabiliyor.  

*************

Hata 10: Hareketsiz kalmak 

Ne yapmalı? Düzenli egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandırıyor, kan şekeri ve kolesterolü düzenliyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı fiziksel aktiviteye bayram süresince de devam edin. Bu bayramda dışarıya çıkamasak da evde 15-20 dakika yürüme ihmal edilmemeli.

Yorumlar