Medya ve Sinema-TV

Altın Koza Film Festivali 2021 Jüri üyeleri belli oldu

13-19 Eylül'de düzenlenecek 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bu seneki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri heyeti açıklandı.

Altın Koza Film Festivali 2021 Jüri üyeleri belli oldu

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali jürisinde; oyuncu Güven Kıraç, müzisyen Feridun Düzağaç, yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yazar Seray Şahiner ve sinema yazarı Şenay Aydemir üyesi olarak yer alırken Jüri başkanlığını Tilbe Saran üstlendi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında, 13-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri üyeleri belli oldu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bu yıl yarışacak filmleri; oyuncu Tilbe Saran’ın jüri başkanlığında, oyuncu Güven Kıraç, müzisyen Feridun Düzağaç,  yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yazar Seray Şahiner ve sinema yazarı Şenay Aydemir’den oluşan jüri değerlendirecek.

Jüri Başkanı  Tilbe Saran kimdir?

Yarışmanın Jüri Başkanlığını, Türk Tiyatrosu’nun duayen oyuncularından Tilbe Saran üstleniyor. Profesyonel tiyatro yaşamına öğrencilik yıllarında, 1984’de Kenter Tiyatrosu’nda başlayan, 1986’da Dormen Tiyatrosu’nda sahnelenen “Hangisi Karısı” oyunundaki rolüyle ilk ödülünü alan Saran, 1989-1995 yılları arasında İstanbul Belediyesi Tiyatroları kadrosunda sahneye çıktı. 1995 yılında Cüneyt Türel ve Işıl Kasapoğlu ile birlikte Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nu kuran Tilbe Saran, 1995-2004 yılları arasında bu tiyatronun İstanbul, Beyoğlu’ndaki sahnesinde Türkiye prömiyeri yapan yedi oyununda başrol üstlendi. Fransa’daki Türkiye Sezonu çerçevesinde, 2009-2010 yıllarında Paris’te sahnelenen, “Sur Le Seuil – Eşikte” adlı oyunda rol alan sanatçı, metninin oluşmasından sahnelenmesine kadar katıldığı “Düğün” adlı oyunun yönetmenliğini üstlendi. 1985 yılından bu yana tiyatro, sinema ve TV dizisi çalışmalarını sürdüren, aynı zamanda seslendirme ve sunuculuk yapan, şiir okumalarına katılan Tilbe Saran; Akademi İstanbul’un, Maltepe Üniversitesi’nin ve Kadir Has Üniversitesi’nin eğitim kadrolarında yer aldı ve  halen Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Güven Kıraç kimdir?

Yarışmanın jüri üyeleri arasında yer alan bir diğer isim ise tiyatro, sinema ve dizilerinin vazgeçilmez oyuncularından Güven Kıraç. 1986 yılından itibaren televizyon dizileri, reklam filmi ve sinema filmlerinde rol alan Kıraç,  1997 yılında Zeki Demirkubuz’un yönettiği ‘’Masumiyet’’ adlı film ile ÇASON, MGD ve İsrail Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Şiir ve resimle ilgilenen, “Hepimiz Aşkın Altında Oturuyoruz” adlı bir şiir kitabı bulunan Kıraç, “Yüz Buldum” adını verdiği ilk kişisel resim sergisini 2014 yılında, ‘’Suratla /Süratle” adlı ikinci sergisini 2015 yılında açtı. Kıraç, oyunculuk kariyerinin yanı sıra resim yapmaya devam etmektedir.

Feridun Düzağaç kimdir?

Türkiye’nin en önemli müzisyenleri arasında yer alan ve rol aldığı projelerde oyunculuk konusundaki başarısıyla da adından söz ettiren Feridun Düzağaç da jüri üyeleri arasında yer alıyor. Alev Alev, Lavinya, FD, Beni Bırakma gibi unutulmaz şarkılara ve bestelere imza atan, 2014 yılında Radyo Boğaziçi  “En İyi Rock Sanatçı’’ ödülünü alan Düzağaç; ‘’Gece 11.45’’ ve ‘’2 Süper Film Birden’’ isimli sinema filmlerinde de rol aldı, Aşk Tutulması isimli sinema filminde konuk oyuncu olarak bir doktoru canlandırdı. ‘’Derman’’ ve ‘’Binbir Gece’’ adlı dizilerde de oynayan Düzağaç son olarak ‘’Hadi Be Oğlum’’ isimli sinema filminde kendi adı ile rol aldı.

Kıvanç Sezer kimdir?

Jüride yer alan bir diğer isim ise ödüllü yönetmen Kıvanç Sezer. “Turabdin’n Çocukları” belgeseli ile “Kaç Para” ve “Hera’nın Oyunu” adlı kısa filmlerle kariyerine başlayan Kıvanç Sezer, ilk uzun metraj filmi “Babamın Kanatları” ile 23. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nden 7 ödül aldı. Sezer,  4. Duhok Uluslararası Film Festivali,  22. Kolkata Uluslararası Film Festivali, 38. Festival des 3 Continents, 11. Cape Town Uluslararası Film Festivali olmak üzere yurtdışından da birçok ödülle döndü. İkinci uzun metraj filmi "Küçük Şeyler" ile  23. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde üç ödül alan Kıvanç Sezer, ulusal ve uluslararası pek çok festivalden de ödülle döndü.

Meryem Yavuz kimdir?

27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Ödülü’nü kazanan “Bilmemek” filminin görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, jüri üyesi olarak görev alacak isimlerden. 2009 yılında Berlin Film Festivali Yetenek Kampüsü’ne kabul edilen Yavuz’un görüntü yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı film “İki Çizgi”, dünya prömiyerini 65. Venedik Film Festivali’nin Uluslararası Eleştirmenler Haftası bölümünde yaptı. Uluslararası ilk gösterimlerini Berlin Film Festivali Forum bölümünde gerçekleştiren “Kumun Tadı”  ve “Toz Bezi” filmlerinin de görüntü yönetmenliğini Yavuz üstlendi. Bahçeşehir Üniversitesi Fotoğraf, Video; Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema bölümlerinde sinematografi dersleri de veren Yavuz’un görüntü yönetmenliğini yaptığı “Road to London” filmi dünyanın en prestijli görüntü yönetmenleri festivali Camerimage’da gösterildi. 

Seray Şahiner kimdir?

Yarışmanın bir diğer jüri üyesi ise ödüllü yazar Seray Şahiner. BirGün Gazetesi, Ot Dergisi gibi mecralarda köşe yazarlığı yapan Şahiner,  ‘’Gelin Başı’’, ‘’Hanımların Dikkatine’’, ‘’Hepyek’’ öykü kitaplarına, ‘’Antabus”, ‘’Kul’ adlı romanları ve ‘’Reklamı Atla’’ adlı deneme kitabına imza attı.  Şahiner, yazdığı öykü ve romanlarla Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü, Yunus Nadi Öykü Ödülü ve Orhan Kemal Roman Ödülü’nü aldı. Şahiner’in Gelin Başı kitabında yer alan öyküler Şehir Tiyatroları ve Tiyatro Boyalı Kuş tarafından sahnelendi.  Şahiner, Tatbikat Sahnesi’nce sahnelenen Antabus ile  Afife Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel ödülünü aldı.

Şenay Aydemir kimdir?

Halen Gazete Duvar ve Evrensel’de sinema yazarlığı yapan Şenay Aydemir de festivalin jüri üyeleri arasında yer alıyor. Evrensel, Referans ve Radikal gazetelerinde muhabirlik, editörlük ve film eleştirmenliği yaptı. Evrensel Kültür, Milliyet Sanat, Arka Pencere, Altyazı ve Sinema Seven Mecmua başta olmak üzere birçok dergide eleştirileri yayımlayan Aydemir “60’ların Türk Sineması”, “70’lerin Türk Sineması”, “Reha Erdem Sineması: Aşk ve İsyan” ve “Marka Takva Tuğra” kitaplarına yazılarıyla katkı sundu. Aydemir’in “Organik Bozukluk: 21. Yüzyılda Tembellik Hakkı” ve “100 Sinema Klişesi” adlı yayımlanmış iki kitabı bulunuyor.

Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışma kategorilerinin yanı sıra dünya sinemasından örnekler, özel gösterim bölümleri, atölyeler, sergiler ve söyleşiler yer alacak.

Festivale dair güncel bilgileri www.altinkozaff.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Yorumlar