Sağlık

İftar sonrası gelen tatlı krizleri için öneriler

Tatlıyı iftardan hemen sonra yemek yerine en az 2 saat sonra yemek daha sağlıklı.

İftar sonrası gelen tatlı krizleri için öneriler

Ramazan ayında, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Merve Aydoğdu, “Bunun ilk adımı sahura kalkmaktır. Sahura kalkma alışkanlığı oluşturmak hem öğün sayısını artırmak hem de metabolizma hızınızı korumak için önemlidir. Aynı zamanda sahur gün içinde susatmayacak ve tok tutacak besinlerin tüketildiği bir zaman dilimi olmalıdır” dedi ve Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu: 

Sahurda 1 porsiyon meyve kan şekerini dengeler

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için sahur normal beslenme düzenindeki kahvaltı gibi düşünülmeli. Sahur; bir şeyler yiyerek yatmak olduğu için hafif bir öğün tercih edilmelidir. Protein içeriği yüksek aynı zamanda liften ve sağlıklı yağ asitlerinden zengin bir kahvaltı gibi tercih edilebilir. Yumurta, peynir, zeytin, çiğ kuruyemişler ve bol söğüş sebze olarak düşünülebilir. Tokluk sağlaması için glisemik indeksi düşük tam buğday, yulaf gibi besinlerde tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, kefirde tokluk ve protein bakımından eklenebilir.

Sahurda tercih edilecek 1 porsiyon meyve kan şekerini dengelemesi açısından oldukça önemli. Bazen de çorba ya da az yağlı sebze yemekleri, yoğurt/cacık ile de süreç geçirilebilir. Susattığı için aşırı tuzlu, yağlı, şekerli gıdalardan, hamur işlerinden, kızartmalardan, işlenmiş ve paketli ürünlerden sahurda özellikle uzak durmak gerekir

Ramazan’da en önemli sorulardan biri vücudun yeterince su alıp almamasıdır. İftara başlarken mutlaka bir bardak su ile başlanması iyi olur. Hatta çorba ile devam edip sonrasında araya zaman koyduktan sonra yemeğe geçmek doğru tercih olacaktır. İftarda boş mideyi birden doyurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu yüzden aralıklarla beslenmek önemlidir. Yemeklerin yanında bulgur pilavı ya da tam buğday ekmek gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir”

Ramazan pidesi geleneksel bir ekmek çeşidi olmasına rağmen bir ay boyunca her gün soframızda olmasına gerek yok. Sık olmamakla birlikte bir avuç içi büyüklükte yenilebilir. Ayrıca iftar sofralarında karpuz, kavun, üzüm gibi meyveleri bulundurmayıp sonrasında yanında peynir, çiğ kuruyemişler ya da ayran/kefir ile yenilebilirler” açıklamasında bulundu.

İftar sonrası gelen tatlı krizleri

Tatlı tercihini de iftardan hemen sonra değil en az 2 saat sonra yapmak uygun olacaktır. Şerbetli tatlı gibi ağır tatlılardan ziyade sütlü tatlılar, meyve tatlıları ya da dondurma tercih edilebilir. Her gün tatlı yemek de yanlış tercih olacaktır. Yapacağınız ara öğün meyve ve sağlıklı kuruyemişler ya da yoğurt/süt-meyve ile de geçirilebilir.

Gün içinde oluşabilecek mineral kaybını da önlemek için iftar ve sahur arasında sade maden suyu içilebilir. Tabi ayrıca bol su içilmesi gerekir.

Ramazan ayında hem mide sağlığı hem de kalori dengesi için pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekir. Kızartma, kavurma, gibi yöntemler değil ızgara, fırın, haşlama, buğulama yöntemleri ile pişirmek tercih edilmelidir

Ramazan'da hareketsiz kalmank bağırsak hareketlerini yavaşlatır

Ramazan ayında hareketsiz kalmak bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabilir. Bunun için hafif tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. İftardan 1-1,5 saat sonra bu yürüyüşler tercih edilebilir.

Yorumlar