Ruhsal

Toplumsal sorunlar da uyku kaçırıyor

Seçimler, sağlık ve eğitim gibi alanlarda gerçekleşen reformlar, protestolar, çevresel sorunlar, işsizlik, siyasi olaylar gibi toplumsal durumların stresi artırarak uykuyu olumsuz etkileyebiliyor.

Toplumsal sorunlar da uyku kaçırıyor

Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist Fundem Ece, toplumsal durumların stres düzeyini artırabileceğinin ve bu durumunda uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğinin altını çizerek, “Uyku sağlığı, bireysel refahın yanı sıra toplumun genel sağlığı için de kritik bir öneme sahip” dedi ve konu hakkında şu açıklamada bulundu. 

Toplumsal durumların uyku üzerindeki etkilerini azaltmak ve uyku sağlığını iyileştirmek için çaba göstermek, toplumun genel refahını artırmak için önemli bir adım...

Yüksek düzeyde toplumsal stres uyku düzenini bozabilir

Toplumsal stres düzeyi genellikle ekonomik durum, iş güvencesi, ilişkiler gibi olaylarla belirlenir. Yüksek düzeyde toplumsal stres uyku düzenini bozabilir, uyku süresini azaltabilir ve uyku problemlerine neden olabilir. Yani uyku bireysel bir olgu olmaktan çıkar.”

Toplumsal etkileşim uyku düzeni açısından önemli

Toplumsal bağlantılarıda insan sağlığı için önemli. Yalnızlık hissi de uyku sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar özellikle yaşlı bireylerde ve sosyal izolasyon yaşayanlarda uyku kalitesinde belirgin bir düşüş gösteriyor. Toplumsal etkileşim eksikliği, uyku düzenini etkileyebilir ve uyku problemlerini artırabilir. Sadece yaşlılar için de değil aynı zamanda yetişkin bireyler için de toplumsal düzeyde stres yaratan durumlar uyku problemlerini arttırır. Kendisini güvensiz hisseden bireylerin yaşadıkları stres ilk olarak uyku kalitesine yansır. Ancak toplumsal destek uyku üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Güçlü sosyal bağlantılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Arkadaşlarla veya aile üyeleriyle zaman geçirmek, duygusal destek almak ve paylaşılan deneyimlerle rahatlamak, uyku problemlerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Sosyoekonomik durumu düşük bireylerde uyku problemlerinin tedavisi zorlaşıyor

Araştırmalar, ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin uyku sağlığı üzerinde ciddi etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Daha düşük sosyoekonomik durumda olan bireylerin uyku kalitesi genellikle daha kötü.  Bu kişiler uyku bozukluklarına daha fazla maruz kalıyor. Sosyoekonomik eşitsizlikler erişilebilir sağlık hizmetlerine ulaşımı da etkileyebiliyor. Bu durum dauyku problemlerinin tedavisini zorlaştırabiliyor.

Yorumlar