Ruhsal

Sağlıklı iletişim için Tartışmanın 4 Altın Kuralı

Faydalı bir tartışma için; birbirimize saldırmıyoruz, savunmaya geçmiyoruz, sorunu ört bas ederek yatıştırmaya kalkışmıyoruz ve aramıza buzdan duvarlar örmüyoruz!

Sağlıklı iletişim için Tartışmanın 4 Altın Kuralı

ETKİN TARTIŞMA ÇÖZÜMLERİ

İletişim, ilişkilerin temel yapı taşıdır.
Düşüncelerimizi, duygularımızı ve birbirimizle olan bağımızı iletişim yoluyla ifade ederiz.
İyi iletişim becerilerine sahip insanlar, en sıradan sohbetten en hararetli tartışmaya kadar karşılıklı iletişimde belli ilkeleri gözetirler.

Örneğin göz teması kurarlar.
Telefon ve TV gibi araçlara odaklanmayı bırakıp dikkatlerini tümüyle karşılarındaki kişiye yöneltirler.
Yalnızca söylenenleri değil, kelimelerin ardındaki içeriği ve duyguları da dinlerler.
Haklı çıkmaya değil, doğruyu bulmaya çalışırlar.

Tüm bunlara dikkat etseniz de bazen konuşmanız çatışmaya dönüşerek çözümsüzlüğe yol açabilir.
Aileniz ve yakın ilişkilerinizde bu durumu oldukça sık yaşıyor olabilirsiniz.
O nedenle duyguları tetikleyecek konuları konuşup tartışmadan önce karşınızdaki kişiyle ortak bazı ilkeler belirlemenizde yarar vardır.

Etkin bir tartışma için:

  • Birbirinize saldırmayın! Sözlü saldırı küçümseme, aşağılama, hakaret etme, bağırma, göz devirme, homurdanma, küfür ya da beddua etme gibi davranışları içerir. Çatışma ve çözümsüzlüğün garantisidir.
  • Sürekli savunmaya geçmeyin! Sürekli savunmada olmak, tartışılan konuda pasif bir rol üstlenip sorumluluktan kaçmak ve başkalarını suçlamak demektir ki bu tutum işbirliğini engeller.
  • Sorunu basitleştirerek yatıştırmaya çalışmayın! Makul bir sakinlik çağrısı elbette yararlıdır ama tarafların konuşmasına ve mesajını vermesine engel olan türden basitleştirme /sakinleştirme çabası sorunların birikerek ileride daha şiddetli biçimde patlamasına yol açar.
  • Kendinizi kapatmayın! İletişimden kaçıp uzaklaşmanın, kendini kapatmanın kaçınılmaz sonucu, karşı tarafın kendisini anlaşılmamış, çaresiz hissetmesi, daha çok öfkelenmesi ve sorunların çözümsüzlüğe sürüklenmesidir.

Demek ki etkin bir tartışma için, birbirimize saldırmıyoruz, savunmaya geçmiyoruz, sorunu ört bas edecek şekilde yatıştırmaya kalkışmıyoruz ve aramıza buzdan duvarlar örmüyoruz!

Doç. Dr. Şafak Nakajima - mistikalem

www.safaknakajima.com
0212 570 80 20

Yorumlar