Ruhsal

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen: Öfke problemi ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır

Türkiye'de şiddetin boyutları Ankaragücü Rizespor maç sonrası kulüp başkanının hakem Halil Umur Meler'e yumruk atması ve ardından gelen tekmelerle sorgulanmaya başlandı. Uzmanlar öfke kontrolünün önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Hüsnü Erkmen: Öfke problemi ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, sporda şiddet konusunu yorumladı.

Özellikle sporda şiddet kulüp maçlarında oluyor. Bazı insanların kendilerini ifade etme şekilleri şiddet olarak ortaya çıkıyor.Özellikle kendini geliştirmemiş insanların sorunu konuşarak değil şiddetle çözmeye meyilli olduklarını söyledi.

Daha genel bir ifade kullanacak olursak gelişmiş ülkelerde şiddet kullanım oranı düşüktür, o ülkelerde en fazla ses yükselmesi olarak karşımıza çıkar şiddet.

Sözlü şiddetle fiziksel şiddet arasında temelde bir fark yok. Fiziksel şiddete maruz kalan fiziksel olarak yaralanırken sözlü şiddete maruz kalan duygusal olarak yaralanır. Her iki şiddette de yaralanma söz konusudur. Özellikle futbol maçlarında 50 sene önce de küfür edilirdi, fakat son yıllarda olay fiziksel şiddet boyutuna ulaştı.

Bazı insanlarda öfke kontrol sorunu var. Öfke problemi ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır. Kişi kontrolünü kaybederek kendini durduramaz. Şiddet şu an ülkemizde çok yaygın.

ÖFKE KONTROLÜ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Öfke kontrolü kapsamında kollektif ve bireysel alınabilecek önlemler nelerdir?

Kollektif olarak eğitimde şiddetin olumsuz yönlerine ağırlıklı olarak değinilebilir. Bireysel olarak ise psikoterapilerle tedavi edilebilir. Birey öfkenin kendisine zarar verdiğini sosyal hayatın bir noktasında anlar. Trafikte yaşadığı aşırı öfke, iş yerinde yaşadığı sinir, aile içinde yaşanan yüksek tartışmalar bireyi olumsuz yönde etkiler. Birey günlük hayatının içerisinde öfkesinin yol açtığı olumsuzluk durumlarıyla karşı karşıya kaldıkça öfkesini kontrol altında tutmak isteyecektir. Bu sebeple bireysel terapiye başvurulabilir.

Öfke kontrolsüzlüğünün tedavisi nasıl olmalı?

Öfke kontrolsüzlüğünün tedavi yöntemi de temelde psikoterapi. Öfke yönetimi terapileri yapılır. Diğer bir tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Hekim kontrolünde kullanılan ilaçlar öfke kontrolü konusunda bireye destek sağlar.

Şiddet eğilimi kalıtsak değildir. Çevre faktörü ile gelişir bireye çocukluktan itibaren yerleşmeye başlar, zamanla doğru olduğu izlenimini oluşturur. Yaşanan her şiddet olayı, şiddeti kişi de normalleştirir.

Yaşanan çok ani sinirlenme ve duygu durumlarında şuursuzluk, olayı hatırlamama durumu yaşananabilir. Adrenalin patlaması yaşanan anlarda olayı hatırlamak zor olabilir.” dedi.

Ani duygu durumlarında yaşanan olayı hatırlamama durumunun psikiyatride bir tanımı yok. Şuursuzluk halinin özel bir tanımı ya da bir hastalığın belirtisi olma durumu yoktur. Herkes bu şuursuzluk durumunu yaşayabilir.

Gençler izledikleri ve dinledikleri medya içeriklerinden etkileniyor. Bu durum onların şiddete özenmesine neden oluyor. Şiddet sonradan öğrenilir, gençler de kendi aralarında bu durumu normalleştiriyorlar.

Yorumlar