Ruhsal

Öğrenci ve velilerin sınav kaygısını azaltacak ipuçları

Ruhsal sağlığı doğrudan etkileyen kaygı durumu, çocukların akademik hayatını olumsuz etkiliyor. Özellikle öğrencilik döneminde en sık rastlanan sınav kaygısı, öğretmen ve aile baskısı gibi nedenlerle daha çok ortaya çıkıyor

Öğrenci ve velilerin sınav kaygısını azaltacak ipuçları

Belirli seviyelerde seyreden sınav kaygısının olağan tepki olduğunun altını çizen  Maya Vakfı psikologları, öğrenci ve ebeveynlerle sınav kaygısıyla baş etmeye yönelik önerilerde bulundu. 

Ebeveynler ne yapmalı?

Sınav kaygısı yaşayan çocuklar bu dönemde daha fazla psikososyal desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Maya Vakfı’nda görev alan Kıdemli Klinik Psikolog Melisa Varol, “Özellikle bu dönemde çocuk ve gençlerin akademik başarılarına yönelik negatif inançları olabileceğinden, ebeveynlerin kıyaslama yapmamaları, iyi bir dinleyici olmaları ve olabildiğince daha olumlu bir düşünceye yöneltme konusunda destek olmaları gerekiyor. Bu dönemde kaygılarını yönetmelerine yardımcı olmak için sınavların olası sonuçları ile ilgili konuşmak ve beraber aktiviteler yapmak destekleyici olacaktır. Eleştirinin yanı sıra övgüde de aşırıya kaçmayarak çocuğun kişiliğine değil davranışına vurgu yapılmalı. Diğer yandan gençlerin, akranlarından ve çevrelerinden sosyal destek almaları da önem taşıyor. Çocuklar bu noktada kaygıyla başa çıkmak için oyun, resim, müzik, spor ve drama gibi kaynaklara başvurabilir. En dikkat etmemiz gereken konulardan biri ise eğitim sisteminin sadece akademik başarıya odaklanmaması ve öğrencilerin psikolojik ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak şekillenmesidir.” dedi.

Öğrenciler ne yapmalı?

Çocukların sınav kaygısıyla baş ederken ebeveynlerin gerçekçi ve sakin bir şekilde davranması gerektiğini söyleyen Maya Vakfı’nda görev alan Kıdemli Klinik Psikolog Lal Uzun, “Çocukları kaygılarını paylaşmak konusunda cesaretlendirerek her koşulda onların yanında olacağınızı hissettirmek önemli. Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmekte zorlanan çocuklar için resim, müzik, oyun gibi yaratıcı ve çocuğu güvende hissettirici yollardan yararlanmak olumlu etkiler sağlar. Bir diğer taraftan öğrencilerin bu süreçte kaliteli bir uyku, sağlıklı beslenmek ve fiziksel egzersiz gibi düzenli rutin oluşturması da önem taşıyor. Zihnin sürekli olarak tekrarladığı “sınavdan düşük not alacağım”, “beceriksizim” gibi çıkmazda hissettiren kötü düşünceler için günlük tutmak, mutlu anları hatırlamak ve bu duyguları sesli olarak dile getirmek öğrencileri rahatlatacaktır.” yorumlarında bulunuyor.

Yorumlar