Ruhsal

İyileşmek, değişmek demektir!

Yaşamınızdaki çıkmazları, taşın altına elinizi koymadan, kendinizi yapılandırmadan, yalnızca ilaçlara sarılarak çözemeyeceğinizi unutmayın!

İyileşmek, değişmek demektir!

İYİLEŞMEK DEĞİŞMEKTİR

Anksiyete, panik atak, depresyon bulguları, zihin-beden ya da sosyal dünyamızda yolunda gitmeyen sorunlara işaret eder.

Bu sorunlar vitamin, mineral eksikliklerinden hormon bozukluklarına, kronik iltihabi hastalıklardan psikososyal problemlere uzanan pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Yakınmalar salt psikolojik sorunlar olarak düşünülmemeli, mutlaka tıp eğitimi almış donanımlı bir tıp doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Ülkemizde öncülüğünü yaptığım, uzun yıllardır uyguladığım ve genç hekimlerin bir gün bu modelde eğitilmesini umduğum holistik tıp, insanı zihin, beden ve sosyal bütünlüğü ile alır.

Holistik hekim, organik hastalıklar saptarsa tedavisini yapar ve gerekli durumlarda ilgili alanda uzman konsültasyonu ister.

Gerçeklik algısının bozulduğu, kendisine veya etrafa zarar verme olasılığının olduğu psikotik hastalıklar ve major depresyon tablolarında ise hastaları, ilaçla veya yatarak tedavi için psikiyatri uzmanına yönlendirir.

Holistik tıpta doğru tanı konduktan sonra öncelik, bilimsel etkinliği kanıtlanmış ilaçsız tedavi metotlarına verilir.

Anksiyete, panik atak ve depresyon gibi zihinsel ya da zihinsel sorunların yol açtığı bedensel (psikosomatik) hastalıklarda psikoakupunktur (akupunkturun, zihinsel sorunlara yönelik kullanımı), rahatlama ve gevşeme sağlayarak hastanın iyileşme sürecini hızlandırır.

Bu metottan, antidepresan ilaçları bırakma sürecinde de başarıyla yararlanmak mümkündür.

Hasta eğitimi, tedavinin çok önemli bir parçasıdır.

Holistik hekim hastasının yaşamındaki sorunları, stres kaynaklarını tanıması ve çözmesi konusunda onu eğitir.

Bu eğitim, doktorun hastaya akıl verdiği bir formatta değil, bireyin kendi yaşam sorumluluğunu alabilecek düzeyde teorik ve pratik bilgi kazanması yoluyla gerçekleştirilir.

Yani hasta, tedavi sürecinin aktif bir katılımcısıdır. Emek vermeli ve sabırlı olmalıdır. Amaç bulguları bastırmak değil, topyekûn iyileşmektir.

Bu da, doğru tanı, doğru tedavi ile bireyin daha donanımlı ve etkin biçimde yaşama geri dönüşüdür.

Bana ulaşma olanağı olmayan ya da yaşamı tanıma ve stresi yönetme sürecini kendi başına sürdürmek isteyen kişiler için uzun yıllardır kaynak niteliğinde yazılar ve kitaplar yazıyorum.

‘’Endişesiz İlaçsız,’’ anksiyete, panik atak ve depresyonda başvurabileceğiniz, kendi başınıza veya doktor kontrolünde uygulanabilecek tedavi metotlarını içeren bir kitaptır.

‘’Aklın Kutsal Kitabı’’ ise, sorunlu kişiliklerden, zor ebeveynlere, cinsiyet sorunlarından, bilim tarihi ve evrime uzanan sayısız alanda bilgiler sunarak, sizi düşünmeye davet eder; kendinizi, etrafınızı ve yaşamı tanımanıza yardımcı olmayı hedefler.

Önümüzdeki aylarda yayınlanmasını planladığım kitapla da sizlere, yaşamdaki en büyük stres kaynağı olan ilişki sorunlarını anlatmayı amaçlıyorum.

Yaşamınızdaki çıkmazları, taşın altına elinizi koymadan, kendinizi yapılandırmadan, yalnızca ilaçlara sarılarak çözemeyeceğinizi unutmayın!

İyileşmek, değişmek demektir!

Doç. Dr. Şafak Nakajima - mistikalem

www.safaknakajima.com
0212 570 80 20

Yorumlar