Ruhsal

Depresyonda beslenirken nelere dikkat edilmeli? MAOI diyeti nedir?

MAOI türevi ilaçlar alanlar, eskimiş peynir çeşitleri, çikolata, nitrit içeren besinler, bakla, fermente alkollü içecekler, tütsülenmis veya salamura balık, kahve, kola gibi kafeinli içecekler içmemelidir.

Depresyonda beslenirken nelere dikkat edilmeli? MAOI diyeti nedir?

 “Mevsim değişimlerde hem bağışıklık sisteminin desteklenmesi hem de duygu-durum bozukluklarının önüne geçilmesi için sağlıklı ve düzenli beslenme oldukça önem taşımaktadır. Özellikle sebze ve meyvelerden zengin beslenilmeli, Bolca posa içeren sebze, meyve, tam tahıllı besinler, kurubaklagillerle beslenme arttırılmalıdır" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Çolak, beslenme ve depresyon arasındaki ilişkiye dikkat çekti:

Uzun yıllardır beslenme ve depresyon arasındaki ilişkinin araştırılıyor. Mevcut veriler bu etkileşimin çift yönlü olduğuna işaret ediyor. Yani depresyon bireylerin besin alımına etki ederken, beslenme de depresyon oluşumunu tetiklemektedir. Hatta bazı çalışmalarda depresif bireylerde eksik besin ögeleri yetersizliği düzeltildikten sonra semptomların azaldığı ve tedavinin başarıyla sonuçlandığı görülmüştür  

Sebze, meyve, et, balık ve tam tahıl ürünlerinden zengin besinlerle beslenme sayeside depresyon riski ve semptom şiddetinin azalıyor.  Bunun tam aksine işlenmiş veya kızartılmış besinler, rafine tahıllar ve şekerli ürünlerin tüketimi depresyona yol açmaktadır. Ayrıca serum serotonin düzeyi azaldıkça depresyon riski artmaktadır. 

Vücutta serotonin üretimi için yeterli miktarda B, C vitamini, folat, kalsiyum ve magnezyum bulunması gerekir. Ayrıca triptofan serotonin öncüsüdür. Triptofan istiridye, salyangoz, ahtapot, kalamar gibi deniz ürünlerinde, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak ve yumurta gibi besinlerde bolca bulunur.

Omega-3 yağ asitleri ve depresyon arasında da ilişki olduğunu belirten Hatice Çolak, “Daha az balık tüketen toplumlarda depresyon görülme sıklığı daha yüksek bulunmuştur. Bu nedenle mutlaka haftada 2-3 kez yağlı balık yenilmelidir. 

Demir, çinko, E vitamini, B12 vitamini, folik asit, B6 vitamini eksikliklerinin de depresyonu tetiklediği görülmüştür. Bu nedenle bu besinlerden zengin sağlıklı beslenme sağlanmalıdır. Antioksidan besin tüketimi depresyon riskini azaltmaktadır. Sebze ve meyveler antioksidanlardan zengin besinlerdir. Bu nedenle tüm bireyler için günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir. 

MAOI diyeti

Depresyon tedavisinde Monoamin Oksidaz inhibitörleri- MAOI türevi ilaçlar yan etkilere neden olur. Serotonin, nörepinefrin, tiramin ve dopamin düzeylerinin etkisi artarak hipertansiyona ve beraberinde pek çok sağlık problemine yol açmaktadır. Bu nedenle bireylere tiraminden kısıtlı bir beslenme programı önerilmektedir. Bu diyet MAOI diyeti olarak bilinir. Eskimiş peynir çeşitleri, çikolata, nitrit içeren besinler, bakla, fermente alkollü içecekler, tütsülenmis veya salamura balık, kahve, kola gibi kafeinli içecekler içilmemelidir. Ayrıca aspartam tatlandırıcısı içeren besinler ve içeceklerden kaçınılmalı, market alışverişi esnasında besin etiketleri bu açıdan detaylıca incelenmelidir.

Depresyon hastaları nasıl beslenmeli?

  • Hastaların düzenli öğün yapması çok önemlidir. Az ve sık beslenilmeli, ara öğün yapılmalıdır.
    Tereyağ, margarin gibi doymuş yağ içerisi yüksek yağlar yerine zeytinyağı, fındıkyağı tercih edilmelidir.
  • Sosis, hamburger, işlenmiş et, kek, bisküvi, kurabiye, paketli abur cuburlar gibi işlenmiş paketli besinler diyetten çıkarılmalıdır. Taze ve doğal besin alımı arttırılmalıdır. 
  • Bol miktarda sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagil yenilmelidir.
  • Kaliteli protein kaynaklarına yönelinmeli. Kırmızı et, balık, deniz ürünleri, yumurta, süt, az yağlı peynir, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagil yenilerek yeterli triptofan alımı sağlanmalıdır. 
  • Haftada 2-3 kez yağlı balık veya haftada bir kez yağlı balık yenilmelidir. Omega-3 depresif semptomlarım hafiflemesine yardımcı olacaktır.
  • Yeterli sıvı içimi sağlanmalıdır. Günde 8-10 su bardağı veya 30-40 mL/kg su tüketilmelidir. Bu da 70 kg ağırlığındaki birey için günde ortalama 2-2,5 litre suya denk gelecektir. 
  • Anksiyete durumunda alkol ve kafein alımından kaçınılmalı, kahve ve çay azaltılmalıdır.

Yorumlar