bilimsel

Dinozorları yok eden göktaşı, yılanları kurtarmış olabilir

Bünyeleri 1 yıllık açlığa dayanabilen yılanlar, şayet dinozorları yok eden gök taşı dünyaya çarpmasaydı, başka türlere yem olarak ortadan kalkabilirlerdi.

Dinozorları yok eden göktaşı, yılanları kurtarmış olabilir

Bundan yaklaşık 66 milyon yıl önce, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'na çarpan göktaşı, bölgede 200 kilometre çapında bir krater oluşturmuş ve tahminlere göre dinozorlar da dahil dünya üzerindeki yaşamın %76'sını yok etmişti.  Göktaşı çarpması Dünya üzerinde tsunami, deprem ve yangın gibi zincirleme doğal afetler de oluşturdu.

Göktaşı çarpmasıyla başlayan felaketler zinciri, dünyada uzun yıllar boyunca canlıların besin zincirlerini parçalamıştı. 

Bu felaketten kurtulmayı başaran canlı türlerinden biri de yılanlar. Yılanların besin zincirlerinin kırılmasına rağmen yer altına saklanarak uzun süre açlığa dayanabildiği için soylarını koruyabildiği tahmin ediliyor. 

Yılanlar, milyonlarca yıl boyunca çok fazla değişikliğe uğramamış

Nature Communications dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye göre bugün dünyada bulunan binlerce yılan türünün atası, göktaşının çarptığı dönemdeki yılan türlerine dayanıyor.

Bilim insanları, aynı zamanda milyonlarca yıl boyunca çok fazla değişikliğe uğramadığını, bulunan yılan fosillerinin tıpkı şimdi yaşayan türler gibi bacaksız ve esnek çeneli olduğunu vurguluyor.

Göktaşı çarpmasaydı dinozorlar besin zincirinin zayıf halkası olabilirlerdi

Araştırmanın baş yazarlarından Dr. Catherine Klein; "Yılanlar, besin zincirinin yıkıldığı bu ortamda hayatta kalabildi ve diğer kıtalara yayılarak yeni çevrelerine adapte oldu" ifadelerini kullanırken, göktaşının etkisi olmasaydı belki de yılanlar besin zincirinde kaybolarak bugün aramızda olmayacaktı" diyor.

Yorumlar