Biyoloji

Kurbağanın üzerinde büyüyen bir mantar türü bulundu

Mantarlar genellikle canlı et üzerinde büyümezler. Bu nedenle bilim insanları, bir kurbağanın yan tarafında büyüyen bir mantar gördüklerinde oldukça şaşırdılar.

Kurbağanın üzerinde büyüyen bir mantar türü bulundu

Mantar türleri,  uygun ortamı buldu mu kolaylıkla üreyen canllar. Ancak bir kurbağa üzerinde yetişebilecelleri bu ilginç keşif yapılana kadar hiç akla gelmezdi...

Bahsi geçen keşif, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Hindistan’da nehir ve sulak alan uzmanı olan Lohit Y.T. ve bir grup arkadaşı tarafından yapıldı. Lohit, beş kişilik grubun Hindistan’daki Batı Ghat Dağları’nın eteklerinde amfibi ve sürüngenleri ararken, yol kenarındaki bir göletin etrafında asılı duran altın sırtlı kurbağalardan birinin yan tarafında küçük bir mantarın büyüdüğünü fark ettiklerini söylüyor.

Yaklaşık 40 kurbağanın üzerinde yetiştiği tespit edildi

Lohit, Sürüngenler ve Amfibiler dergisinde yayınlanan bir makalede, bölgede yaklaşık 40 Rao orta düzey altın sırtlı kurbağasının bulunduğunu bildirdi. Canlı ette büyüyen küçük mantarın keşfi hem heyecan verici hem de şaşırtıcıydı.

Elbette, çürüyen bitki maddeleri üzerinde yaşayan bazı mantarlar ve hatta “zombi karıncalar” yaratmaktan sorumlu böcekleri enfekte eden mantarlar gibi bazı patojenler biliniyor. Ancak çoğunlukla mantarlar canlı ette mantarlara dönüşmez. Bu mantarın, kurbağanın yanında büyüdüğü için bir yerden besin alması gerekiyor.

Kurbağalar yakalanamadığı için detaylı bilgi elde edilemedi

Ne yazık ki mantarın nereden besin aldığını öğrenmemiz şimdilik pek mümkün değil. Lohit ve grubu keşif karşısında hayrete düşerken, sadece kurbağa ve mantar ikilisini gözlemlemeyi tercih ettiler. Kurbağayı yakalamadılar ve canlı etin üzerinde büyüyen mantardan örnek almadılar. Bu nedenle şimdilik sadece bu olgu hakkında tahminler yapılabiliyor.

Yorumlar