Yeniçağ

Dharana: Yogada Zihin Konsantrasyon Tekniği

Dharana nedir? Dharana Yoga Tekniği nasıl uygulanır?

Dharana:  Yogada Zihin Konsantrasyon Tekniği

Dhāraṇā; Hintçede kelime anlamı olarak "zihnin toplanması, konrolü ve konsantrasyonu" anlamına gelir. Yoga'da meditasyon öncesi zihnin kontrol edilmesi için uygulanan rahatlama tekniğidir.

Yoga ve meditasyonun amacına ulaşabilmesi için zihnin kontrol altına alınması ve aklın tek bir noktaya odaklanması gerekir. Oysa başlangıç aşamasında bu hiç de kolay değildir. İnsanın aklından birçok düşüncen geçer ve onun tek bir noktaya odaklanıp, daha sonra ötesine geçmesine engel olur. İşte Yoganın bu noktadasında Dharana Tekniği devreye girer...

Dharana Yoga Tekniği (konsantrasyon aşaması) :  Rahat bir meditasyon oturuş pozisyonununda göz kapaklarınızı kapatın. Tüm odağınızı içinizde var olan “sabit olma” hissine doğru nazikçe yöneltin. İçsel sessizlik ile bir olduğunuzu duyumsadığınızda bedeninizi boş bir kabuk gibi algılayın. Sanki bedeninizin içerisinde hiçbir şey yok. Sadece bedeni sınırlandıran cildiniz, cilt kabuğunuz mevcut. Kemikleriniz, kaslarınız, iç organlarınız hiçbiri mevcut değil. Bedeninizi bir balon gibi imgeleyin, içinde sadece herşeyi birbirine bağlayan hava var, dilerseniz balonunuz için bir renk seçebilirsiniz. Sadece deriniz/cildiniz var ve içi hava dolu boşluk. O boşluğun içindeki zemini hissetmeyi araştırın. Bedenin içindeki zemini, bu zemini kapsayan kabuğu( cildiniz/deriniz), ve tüm bunları çevreleyen, kapsayan uzayı algılayın.

Uygulamayı 11 dakika boyunca sürdürerek ardından dilerseniz meditasyon uygulamanıza başlayabilirsiniz.

Kaynak: www.vestaakademi.com

Evde yoga yapanlara önerilerEvde zamanı en iyi şekilde değerlendirmek için en iyi aktivitelerden biri de yoga. İşte evdeki yoga seanslarınızdan tam verim alabilmek için birkaç öneri:

 

Yorumlar