Yaşam

Dünyada kaç karınca yaşıyor.

Dünyada şu anda yaklaşık kaç karınca yaşadığı hesaplandı. Hesap sonuçlarına göre karınca nüfusu insan nüfusundan 2,5 Milyon kat fazla çıktı. Dünya üzerinde yaklaşık 20 katrilyon (16 adet sıfır) karınca yaşıyor!

Dünyada kaç karınca yaşıyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan PNAS dergisinde yayımlanan yeni araştırmada bilim insanları, dünya üzerine kaç karıncanın yaşadığını hesapladı.

5.700 tanımlanan türü ve alt türü olan karıncaların sayısını hesaplamak pek de kolay olmadı. Bilim insanları, bugüne kadar yayımlanan 489 farklı araştırmayı ele aldı. Karıncaların sayısının hesaplanması için ormanlar, çöller, çayırlar ve şehirler gibi tüm alanlarda yaşayan, dünyanın her bir kıtasındaki büyük habitatlar ele alındı.

Ele alınan yüzlerce araştırmada karıncaların tahmini sayısı, bilim insanları tarafından oluşturulan tuzaklara yakalanan karıncalarla veriliyordu. Bilim insanları, bu yaklaşık sayılardan yola çıkarak yeni bir tahmini sayı vermeyi başardı: Dünya üzerinde yaklaşık 20 katrilyon (16 adet sıfır) karınca yaşıyor! Üstelik bu sayı, bilim insanlarına göre ‘tutucu’ bir tahmin olsa bile, daha önceki tahminlerden 2 ila 20 kat kadar daha yüksek.

Karıncaların toplamn ağırlığı da hesaplandı

Karıncaların Ölüm Dansı: İntihar ÇemberiKarınca sürüleri bazen çılgınlar gibi etraflarında dönerek ölüyorlar. Ölüm çemberi nedeniyle açlıktan hayatlarını kaybeden karıncalar neden bu ilginç hareketi gerçekleştiriyor olabilirler?

 Bilim insanları, karıncaların yaklaşık sayısını hesapladıktan sonra bu sorunun cevabının da peşine düştü. Fakat karıncaların ağırlıkları türüne göre fazlasıyla değişiklik gösterdiğinden net bir cevabı verilemiyordu. Zira karıncaların türüne göre 1 ila 150 miligram ağırlığa sahip oldukları biliniyor. Her gün gördüğümüz siyah ve küçük dostlarımız ise ortalama 5-7 miligram ağırlığında.

Fakat bu ağırlık, karıncaların bireysel olarak vücutlarında sahip olduğu tüm malzemelerle hesaplanıyor. Bilim insanları, hesabın daha tutarlı olabilmesi için canlıların vücudundan sıvının çıkarılmasıyla elde edilen ‘kuru ağırlığın’ peşine düştü. Bu ağırlık, aynı zamanda canlıların ekosistemdeki biyokütlelerini de gösteriyordu.

Yapılan hesaplama sonucunda bilim insanları, 20 katrilyon karıncanın yaklaşık 12 milyon ton kuru ağırlığa (ya da biyokütleye) sahip olduğu sonucuna vardı. Bu sayı, tüm yabani kuşlar ve memelilerin biyokütlesinin toplamından ve İnsanların toplam biyokütlesinden %20 kadar fazlasıydı.

Karıncalar kanser teşhisi için eğitilebilir mi?Karıncalar kanserli hücreleri koklayarak ayırt edebildiği anlaşıldı. Bilimadamları kanser teşhisi için karınca eğitmeninin köpekleri eğitmekten daha ucuz olabileceğini tahmin ediyor.

 

Karıncalar, hasta bitkiler için şifalı kimyasallar üretiyor!Karıncaların bacaklarından ve göğüslerinden antibiyotik etkisi içeren kimyasallar sızdırarak bazı bitkileri hastalıklardan koruduğu belirlendi.

 

Yorumlar