Xfiles

Hollanda devlet arşivinden çıkan Nazi Haritası

Hollanda Ulusal Arşivinden çıkan bir belgeye göre Naziler Ommen kasabasına bir sandık gömmüşlerdi. Peki Nazilerin Ommeren hazinesinde neler vardı?

Hollanda devlet arşivinden çıkan Nazi Haritası

Hollanda’da geçen yıl erişime açılan ulusal arşiv belgeleri arasında yer alan bir harita, definecilerin uzun süredir peşinde olduğu kayıp Nazi hazinesini yeniden gündeme taşıdı. Her yıl çok sayıda define avcısı, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi askerleri tarafından saklandığına inanılan hazine sandığını bulmak için, Hollanda’nın güneydoğusundaki Ommen kasabasına akın ediyordu.

NAZİLERİN GÖMDÜĞÜ SANDIKTA NELER VAR?

İkinci Dünya Savaşı sonrası ülkedeki Alman varlıklarını araştıran Hollanda Yönetim Enstitüsü'nün arşivlerine ait bu harita, Naziler tarafından saklandığı belirtilen bir hazine sandığına ilişkin bilgiler içeriyor. Ulusal Arşiv yetkilisi Annet Waalkens’e göre bu; saatler, pırlantalar ve mücevherlerle dolu dört cephane kutusundan oluşan birkaç milyon euro değerinde bir hazine. O dönem Arnhem’de bulunan eski Nazi askeri Alman Helmut Sonder, bu değerli eşyaları arkadaşlarıyla birlikte Ağustos 1944'te Rotterdamsche Bank'ın Arnhem kentindeki şubesinden çalındığı anlattı.

Hollanda devleti, hem maddi hem de manevi değere sahip hazineyi bulabilmek için geçmişte birkaç kez arama yaptı. Ancak 80 yıl boyunca hiçkimse mücevher kaybı bildirmediği için, hazinenin hala Ommeren’de gömülü olduğu sanılıyor.

NAZİLER NEDEN SANDIĞI GÖMDÜLER?

Dünya basınına yansıyan yeni haberlere göre 1944 yılında Hollanda'nın Ren Nehrini geçmeye çalışan müttefikler saldırıya uğradı. Saldırı sonucu bölgedeki bir bankada bulunan kasa paramparça oldu ve altın, para mücevher, külçe, elmas, saat gibi değerli eşyalar sokaklara saçıldı. Alman askerler askerler bu eşyalardan toplayabildikleri kadarını toplayı bölgeye gömdü ancak daha sonra geri çekildikleri için değerli eşyalar orada kaldı.

1946 ve 1947'de savaş sonrası yetkililer değerli eşyaları aramak için kazı çalışması yapmak istedi ancak zeminin tamamen donması nedeniyle bu durum gerçekleşmedi. Dahası bazı iddialara göre hazinenin bulunduğu ancak bu durumun insanlardan gizli tutulduğu da söylenir. Teorilerden birine göre hazine 80 yıl önce bir ABD askeri tarafından tesadüfen keşfedildi bazı iddialar ise böyle bir hazinenin var olmadığı yönünde.

Yorumlar