Japon Sahne Sanatı Kagura nedir?

Türkiye'deki Japonya Büyükelçiliği tarafından, Japonya Tanıtma Vakfı’nın bir projesi olarak, 23 Şubat - 23 Mart tarihleri arasında, Japonya’nın geleneksel sahne sanatlarından "Kagura"yı Türkiye'ye tanıtmak üzere, bir ay süreyle özel bir internet sitesi açıldı.

Japonya Tanıtma Vakfı, Ertuğrul Firkateyni kazasının 130. yılına isabet eden 2020'de, Türkiye'de "Hiroshima Kagura" gösterisi düzenlemeyi planlamıştı. Ancak, yeni koronavirüs salgını nedeniyle topluluğun seyahati kaçınılmaz olarak iptal edildi. Şimdiki bu özel internet sitesinde, Japonya’nın geleneksel sahne sanatları ve Japon kültürü hakkında daha derin bilgiler vermek ve Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek amacıyla “Hiroshima Kagura”dan "Yamata-no-Orochi" ve "Momiji-gari" adlı 2 eser ile birlikte Kagura belgeseli Türkçe anlatımlı ve altyazılı olarak sunulacaktır. Bu 3 video da Türkiye için özel olarak hazırlanmıştır.

"Hiroshima Kagura" nedir?

Kagura, doğanın nimetlerine duyulan minnettarlıktan ortaya çıkan bir tarım ritüelidir ve kökeninin 1000 yıldan daha eski olduğu söylenir. Sonbaharda hasat edilen mahsullerin tanrılara sunulması, festival şeklinde bir ritüelle tanrılara duyulan minnetin ifadesine "Kagura" denilmeye başlanmış. "Kagura" Japonya'nın her köşesinde geleneksel bir gösteri sanatı olarak geleceğe miras bırakılmış. Bu özel internet sitesinde tanıtılan "Hiroshima Kagura", Japonya'nın Hiroshima vilayetine özgü bir kagura’dır. Dramanın eklenmesiyle sahnede icra edilmek üzere özgün bir şekilde gelişmiştir ve hem kutsal hem de eğlenceli bir sahne sanatı olarak Japonya dışından da ilgi görmektedir.

Eser ve Yapım: Japonya Tanıtma Vakfı (Japan Foundation)

Plan Prodüksiyon: RCC Culture Center

Rol alanlar: Hiroshima Kagura Topluluğu, Miyanoki Kagura Topluluğu, Kinshou Kagura Topluluğu, Kuwata Tenshi Kagura Topluluğu

Desekleyenler: Hiroshima Büyük Kent Konseyi “Kagura” Kentleşme İstişare Kurulu, Japonya Büyükelçiliği

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/19149" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Irmak Arıcı'nın Bizim Çanakkale şarkısı

Irmak Arıcı’nın Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. Yıldönümüne özel Bizim Çanakkale şarkısı

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel Tarkan besteri: Sen...

Tarkan’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel bestelediği “Sen Rahat Uyu” için çekilen klip yayına girdi. Marştan elde edilecek gelirlerin tamamı Darüşafaka'ya...

Peru'da And Haçı ve İnka mezarları bulundu

Peru’nun Lima kentinde, Miraflores arkeolojik sahasındaki arkeoloji kazısında 3 bin 500 yıllık And Haçı ve İnka dönemine ait bir mezar bulundu.

İnci hanımı fuarda görenler acımadan edemedi

Hollanda'daki Fuarın alanında dolaşırken İnci hanımı görüp acıyarak görevlilere haber veren ziyaretçiler, onun aslında bir tiyatro sanatçısı olduğunu öğrenince kendisini takdir...

Karsu ile Antakya Medeniyetler Korosu'ndan Atatürk'ün...

19 Mayıs konserindeki şarkılar o kadar çok beğenildi ki sosyal medyada paylaşılır paylaşılmaz bir kaç saat içinde binlerce kişi tarafından izlendi.

Paris'in göbeğinde 2 bin yılllık antik mezarlık bulundu

Paris'in kalbinde keşfedilen yaklaşık 50 mezar içeren nekropolün 2 bin yılllık olduğu tahmin ediliyor