Sağlık

Vitamin takviyesi sadece doktor tavsiyesi ile yapılmalı

Vitamin takviyesine yönelten reklamlara aldanarak, zindelik ve dinçlik hayaliyle vitamin takviyelerine sarılmayın, vitamin almanın en sağlıklı yönteminin doğal yol olduğu unutulmamalı.

Vitamin takviyesi sadece doktor tavsiyesi ile yapılmalı

"Takviye vitaminlere gerçekten ihtiyacımız var mı?" gibi "Hangi vitamin ne kadar kullanılmalı?" başlıklar taşıyan haberler, eğer "hayır ihtiyacınız yoktur" ve "vitaminler sadece sebze ve meyvelerden doğal yollarla alınmalıdır" demiyorsa pazarlama tuzağının kurduğu bir ağın parçasıyla kayşı karşıyasınız demektir.

Vitaminler, insan sağlığı için hayati önem taşıyan organik bileşiklerdir. Vitamin eksikliği, pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir, bu nedenle doğal yollardan bolca vitamin almak önemlidir.

Vitaminlerin doğal yollardan alınması, günlük alınması gereken elzem aminoasit, yağ asidi ve karbonhidrat bileşenleri ile yerine konması son derece önemlidir.

Sadece vitamin eksikliğikliğinin sağlıksal açıdan riske girdiği süreçlerde ve hastalık hallerinde tavsiyesi ile ilaç hükmünde vitamin takviyesi alınabilir. 

Mineraller gereken dozda değilse organlar hasar görür

Sadece eczanelerde satlması gerektiği halde, bugün piyasada rahatlıkla erişilebilen birçok multivitaminin içerdiği kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineraller, aslında sağlık sıkıntısı yaşayan kişilerin ihtiyacına göre belirlenmelidir. Gereğinden az ya da çok alınan mineraller yanlış kullanıma bağlı organ hasarına sebebiyet verebilmektedir.

Sağlıklı beslenme  vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yeter

Vücut için yeterli ve dengeli sağlıklı beslenmede, vitamin ve besin desteğine ihtiyaç yoktur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, vejetaryenlik ve veganlık, demir yetersizliği yaşanması ve anemi halleri, kadınlarda gebelik ve emzirme, menapoz sonrası kemik kaybı, diyaliz tedavisi ve hastalık haller insanların takviye vitamin almasını gerektirebilir. Ancak bu ihtiyaca, ilaç üreten ve pazarlayan kurum ve kuruluşlar değil, uzamn hekimler karar verebilir. 

Hangi vitamin ne zaman kullanılmalı?

Eğer doğal yoldan alınması önerilmiyorsa, hiç bir vitamin ve mineral doktor tavsiyesi olmadan hiç bir şekilde kullanılmamalı.  

"kemik sağlığınızın korumasında önemli, mental yorgunluğu ve konsantrasyon güçlendirir, spor yapanların mutlaka kullanması gerekir, çalışan kasların iyileşmesine katkısı sağlar" gibi ifadelere aldanmamak gerekiyor.

Özellikle spora başlayanlara önerilen, suplement olarak besin değerlerinin sıkıştırılmış formu olan CLA, L-Carnitin, BCAA veya farklı protein tozu suplementlerini kontrolsüz şekilde kullanılması sağlık açısından risklidir. Bu tür katkı maddeleri sadece gerekiyorsa ve kan değerleri ile metabolik ihtiyaçlara göre doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. 

Hamile kadınların kullanımına uygun denilen prenatal vitaminler de sadece doktor onay verirse kullanılabilir. "Folik asit, demir, kalsiyum, D vitamini, DHA, iyot içerikli vitamin ve mineral preperatları; bebeğinizin hamilelik döneminde büyümesinde ve gelişmesinde ekstra rol oynar" tavsiyeleri hamile kadınları takviye vitamine meylettiren reklam, diyetisyen önerisi vesair yönlendirmelere aldanılmamalıdır. 

Eğer biri size "kalp sağlığınız için vitamin, mineral ihtiyacınıza dikkat edin" diyorsa ve ardından olmazsa olmaz dediği vitamin ve mineralleri doğal olmayan yollardan öneriyorsa aldanmayın. Hangi mineral ve mitaminin takviye olarak alınacağına sadece tıbbi verilerinizi değerlendiren bir uzamn hekim karar verebilir.

İnsanları vitamin takviyesine yönlendiren bir parlama stratejisi de "kendini sürekli yorgun hisseden bireyler için vitamin takviyesi" yöntemidir.  Bedende bazı vitamin ve mineraller azalırsa, yorgunluk hissi başladığı doğrudur ama tek sebep bu olmayabilir. Sadece demir, potasyum, kalsiyum eksikliği, folik asit ve B12 vitamini noksanlığında  yorgunluk doğurmaz. Bu hal başka ciddi sağlık arızalarından da kaynaklanabilir. 

Üstelik düzenli şekilde ve yeterli miktarda su içmek bile  yorgunluk problemi çözelebilmektedir ve doğal yollarla alınan vitaminler yorguluğa yeterli şifadır. Eğer bu yorgunluğunuzu önlemiyorsa, yapacağınız şey takviye vitemin almak değil doktora başvurmaktır. 

Bağışıklık sistemi doğal yollardan alınan vitamin ve sağlıklı beslenme ile güçlenir. Bağışıklık sistemini güçlendireceği iddia edilen takviye vitamin ve minerallerin hangi hallerde ve ne kadar alınacağına da sadece doktor karar verebilir. Bağışıklık sistemizi güçlendirmeyi vaad eden, takviyelerin pazarlama yöntemi kullandığını unutmayın ve reklamlara ya da haberlere aldanarak sağlığınız riske atmayın. Sağlıklı haber, sizi doğal yollardan vitamin ve mineral almaya, yetmediği hallere uzman hekimlere yönlendiren haberdir.  

"Düşük ruh haliniz varsa ve kendinizi psikolojik olarak yorgun hissediyorsanız, depresyon, hafıza kaybı, zihinsel işlev bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, unutkanlık ve benzeri bilişsel işlev yetersizlik" hissediyosanız doktora gideceksiniz. Çareniz size diyetisyenlerin ya da vitamin takviyesi pazarlayan kurum ve kuruluşların önerdiği takviye vitemin ve mineraller değildir.  

Genellikle; cilt ve diş eti problemleri C vitamini eksikliğinden, görme problemleri  A vitamini eksikliğinden, kemik problemleri ve mental sorunlar D vitamini eksikliğinden, cilt ve sinir sistemi problemleri B vitamini eksikliğinde oluşabilmektedir. Ancak bu vitaminlerin doğal yollarla besinlerden alınması problemi çözmeye yetmektedir. Yetmediği haller, doktora müraacat gerektiren hallerdir ve sağlık sorunu olduğunu gösteren hallerdir.

Dikkat edilemesi gereken bir nokta da "doğal yöntem" tuzağıdır. Eğer mineraller ve vitaminler sebze ile meyvelerden doğrudan alınmıyorsa "doğal" olmaktan çıkmıştır. Adına "doğal" dense de işleme tabi tutulmuş, haplaştırılmış, sıkıştırılmış vitamin ve mineraller "doğal" değildir. Olsa olsa doğal kaynaklardan elde edilmiş ve "paketlenmiş" takviye üründür...

mistikalem.com

Yorumlar