Sağlık

Reklamlara aldanıp B3 vitamin takviyesi alanlara kötü haber

Doğal yollardan alınmayan vitaminlerin özellikle hap şeklinde takviye olarak kullanımı her ne kadar özendirilmeye devam edilse de zararları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı

Reklamlara aldanıp B3 vitamin takviyesi alanlara kötü haber

Bilimsei araştırmalar, B3 vitamini takviyesinin meme kanseri ve beyin metastazı gibi ciddi hastalık risklerini artırdığını gösteriyor. 

Missouri Üniversitesi biliminsanları nikotinamid ribozit adı verilen besin takviyelerinin vücutta nasıl reaksiyon sergilediğini araştırdı. 

Daha önceki bilimsel araştırmalar, B3 vitamini formu olan nikotinamid ribozit gibi besin takviyelerinin kardiyovasküler, metabolik ve nörolojik konularda fayda sağladığına işaret ederken, son araştırmada B3 takviyesinin meme kanseri ve beyin metastazı gibi hastalıkların riskini artırabileceği görüldü.​​​​​​​

Araştırmada, nikotinamid ribozit takviyesinin gerçek zamanlı ölçümüne imkan veren ultra hassas biyolüminesan görüntülemeye dayalı bir teknik kullanıldı. Söz konusu teknik sayesinde ışık aracılığıyla nikotinamid ribozit tespiti yapıldı.

Missouri Üniversitesinden Elena Goun liderliğindeki araştırma ekibi, yüksek nikotinamid ribozit düzeylerinin meme kanseri riskini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda kanserin metastaz yapmasına veya beyne yayılmasına neden olabileceğini keşfetti.

Vitamin ve mineral takviyesinin zararlarıReklamlarda öve öve bitirilemeyen vitamin ve mineral takviyeleri, doğal yollarla alınanı kadar yararlı olmadığı gibi, dozu kaçırıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

 

Vitamin takviyesi sadece doktor tavsiyesi ile yapılmalıVitamin takviyesine yönelten reklamlara aldanarak, zindelik ve dinçlik hayaliyle vitamin takviyelerine sarılmayın, vitamin almanın en sağlıklı yönteminin doğal yol olduğu unutulmamalı.

 Goun, "Bazı insanlar otomatikman vitaminleri ve takviyeleri sağlık için sadece yararlı olduğunu varsayımıyla kullanıyor ancak bunların gerçek işlevi hakkında çok az şey biliniyor." diyerek araştırmayı söz konusu bilgi eksikliğinden dolayı yaptıklarını söyledi.

Goun, araştırmanın gelecekte kemoterapi gibi kanser tedavilerini geliştirmeye yardımcı olabileceğini kaydetti.

Yorumlar