Sağlık

Arı sokması halinde ne yapılmalı?

Arı sokmasına maruz kaldığınızda yapmanız gereken ilk iş, arının iğnesini hızlı şekilde çıkartmaktır.

Arı sokması halinde ne yapılmalı?

Arı sokmalarının tedavisi, sokulan yerdeki belirtilerin şiddetine göre değişiyor. Ağrıyı hafifletmek için tedavinin evde yapılması çoğu kişi için mümkünken, herhangi bir arı alerjisi varsa veya birden fazla arı sokulmasına maruz kalındığında, acil tedavi gerektiren ciddi sonuçlar gelişebiliyor.

Arı sokmasında ortaya çıkan reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık gösteriyor.  Bazı kişilerde arıların “venom” denilen zehrine karşı alerji gelişebiliyor. Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebiliyor.

Arı sokması halinde evde tedavinin yetersiz kalması halinde sağlık kuruluşuna başvurmanız ve muayeneden geçmeniz gerekir.

Arı Sokmasının Belirtileri

Hafif reaksiyonlar; ani gelişen yanma, ağrı, kızarıklık, şişme. 

Orta derecedeki reaksiyonlar; birkaç gün artarak devam edebilen aşırı kızarıklık ve kademeli artan şişlikler.  

Şiddetli alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte soğukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı. Bu reaksiyonlara maruz kalan kişilere acil tıbbi mücadele yapılması yaşamsal önem taşıyor. 

Arı Sokması Halinde Ne yapmalı? 

İlk olarak arının iğnesini hızlı bir şekilde çıkartın. Dikkat! İğnenin cildi sıkarak çıkartılması keseyi patlatıp, daha çok zehrin vücuda temas etmesine neden olabiliyor. O yüzden özenli ve hızlı hareket etmelisiniz. Hemen çıkartılması sayesinde, iğneden salınan zehrin önü kesileceği için gelişecek olan reaksiyonların şiddetlenmesi önleniyor. 

Arının soktuğu yeri soğuk su ve sabunla yıkayın. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım ediyor. Şişlik ve kaşıntının olduğu yeri kaşımamaya dikkat edin.

Hassas bölgeye buz kompresi yapmanız, zehrin vücut tarafından emilimini azaltmada ve şişliğin inmesinde çok etkili oluyor. Ancak dikkat! Buzu doğrudan tene koymanız yanmaya yol açabiliyor. Bu yüzden bir havluya sarıp, ısırılan bölgede 20 dakika bekletmeniz etkili olacaktır. Gerektiğinde kompresi tekrar tekrar uygulayabilirsiniz. Kızarıklıktaki büyüme çok artarsa hekim desteği almanızda fayda var.

Sokulan bölge kolunuz ya da bacağınız ise yükseğe koymanız ağrı ve şişliğin azalmasında destek sağlar. 

Böcek sokması halinde ne yapmalı?Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse doktora gitmeniz gerekir.

 

Sivrisinek sokması halinde ne yapmalı?Sivrisineklere karşı hangi önlemler alınmalı, sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı ve kızarıklığı gidermek için ne yapmalı?

 

Kene Isırmasını önlemek için ne yapmalı?Kenenin normal şartlar altında taşıdığı hastalıkla kişiyi enfekte etmesi için tipik olarak 24 saat beslenmesi gerekiyor.

 

Yorumlar