Sağlık

Böcek sokması halinde ne yapmalı?

Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse doktora gitmeniz gerekir.

Böcek sokması halinde ne yapmalı?

Genellikle ağrılı etki yaratan tahtakurusu, pire ve kırkayak gibi böceklerin bazıları alerjik reaksiyona ve bölgesel tahriş ile su toplayan kabarcıklara yol açabiliyor.

Böcek ısırığının etkisinin böceğin türüne ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak değişkenlik gösterşr. Küçük yaştaki çocuklar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve yaşlılar böcek sokmalarına karşı daha hassas oluyorlar. Özellikle tropikal bölgelerde yaşayan böcek türleri ciddi hastalıklar taşıyabiliyor...

Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı, dikkat edilmesi gereken belirtileri sıralayarak, neler yapılması gerektiğini açıklıyor: 

Böcek Sokmasının Belirtileri

Isırılan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişme
Isırılan bölgede renk değişikliği, kızarıklık
Ürtiker, ısırılan bölgede su ya da irin birikmesi
Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal
Nefes almada zorlanma
Göğüste sıkışma hissi
Hırıltılı solunum
Baş dönmesi ve yutma güçlüğü
Bayılma ve bilinç kaybı
Böceğin ısırdığı bölgede 2.5 santimetre çapında şişlik   
Ağızda, boğazda ya da dilde şişme

Böcek Sokması Halinde Ne Yapmalı? 

Alerjik bir reaksiyon söz konusu değilse, ilkyardım tedavisi böcek ısırmasına karşı genellikle yeterli geliyor. Böcek ısırığına daha fazla maruz kalmamak için böcek ilacı ve jel kullanmayı ihmal etmeyin. Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Bu bölgeye yapacağınız buz uygulamasıyla ağrı ile kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.  

Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse, bu tablo böcek sokmasının tehlikeli boyutta olduğu anlamına geliyor ve zaman kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekiyor.

Arı sokması halinde ne yapılmalı?Arı sokmasına maruz kaldığınızda yapmanız gereken ilk iş, arının iğnesini hızlı şekilde çıkartmaktır.

 

Sivrisinek sokması halinde ne yapmalı?Sivrisineklere karşı hangi önlemler alınmalı, sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı ve kızarıklığı gidermek için ne yapmalı?

 

Kene Isırmasını önlemek için ne yapmalı?Kenenin normal şartlar altında taşıdığı hastalıkla kişiyi enfekte etmesi için tipik olarak 24 saat beslenmesi gerekiyor.

 

Yorumlar