Sağlık

16 Ekim Dünya Omurga Gününe özel uyarılar

Hareketsiz yaşam tarzı ve egzersiz eksikliği nedeniyle omurga ağrıları genç nüfus arasında en yaygın rahatsızlıklardan biri haline geldi. Oysa hayat harekettir, hareket İlaçtır.

16 Ekim Dünya Omurga Gününe özel uyarılar

Kafatası ile kuyruk sokumu arasında yer alan omurlardan oluşan omurga, insanların duruşunu destekleyen ana yapıyı oluşturarak sağlığımız için büyük önem taşır.

Sağlıklı duruşa sahip olmak; omurga ile ilgili sorunların oluşmasını engellerken kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak rahatlamasına da neden olur. Kilit noktayı hareket ve egzersiz oluşturur.

Her yıl düzenli olarak kutlanan ’16 Ekim Dünya Omurga Günü’ omurga sağlığına ve önemine dikkat çekiyor.

 Dr. Ahmet Dinç: Omurganın birçok görevi var

Vücudun merkezi destek yapısı olan omurganın bizi dik tuttuğuna ve iskeletimizin farklı kısımlarını birbirine bağladığına dikkat çeken Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ahmet Dinç, “Bir kişinin omurgasının uzunluğu, boyuna bağlıdır. Ortalama uzunluk erkeklerde 71 cm, kadınlarda 61 cm'dir. Omurganın birçok işlevi vardır: Başınızın, gövdenizin ve kollarınızın ağırlığını taşır ve vücudunuzun her yöne hareket etmesini sağlar. Omurganın bazı bölümleri diğerlerinden daha esnektir. En esnek kısım servikal omurgadır (boyun bölgesi). Omurgayı oluşturan kemikler aynı zamanda omurilik kanalından geçen omuriliği de korur” dedi.

Omurga Sağlığı Hayati Önem içerir

Dinç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ofiste ya da evde günde ortalama 8-9 saat çalışırken hareketsiz kalan bireylerin omurgalarına ortalama 60 kilogram yük biniyor. Bu durum da bel-boyun ve sırt ağrıları başta olmak üzere bağ dokusu, kas ve eklem hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları ve kireçlenme gibi birçok riskleri barındırıyor. Pandemi sürecinde bel ve boyun ağrısı şikayetleri iki kat artmış durumda. Bu dönemde omurga sağlığına dikkat etmek, hareketsiz yaşamdan kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak çok daha önemli hale geldi.”

Omurga sağlığı için önemli egzersizler Vücud çatısını oluşturan, hareket etmeyi, sağlıklı nefes almayı sağlayan ve kalp sağlığı ile sinirlerin korunmasında büyük öneme sahip omurga sağlığına dikkat

 

Yorumlar