Ruhsal

Sokak oyunları hayal gücünü geliştiriyor, korkuları yok ediyor

Çocuklar fiziksel ve ruhsal gelişimi için dışarda oyun oynamalı, Açık havada oynamak kas iskelet sistemi için çok yararlı. Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuk ve ergenlerin günde en az bir saat fiziksel olarak aktif olmalarını öneriyor.

Sokak oyunları hayal gücünü geliştiriyor, korkuları yok ediyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimi için hareket etmenin önemini vurguladı:

Geçtiğimiz  iki yılda pandeminin etkisiyle çocuklar çok fazla hareketsiz kaldı. Çocuklar bu dönemde evde daha çok kaldıkları için oturarak ya da telefon, tablet veya bilgisayar karşısında vakit geçirme çok yaygınlaştı. Bu durum hem fiziksel hem de ruhsal açıdan pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Günde en az 1 saat hareket etmeliler!

Dünya Sağlık Örgütü’nün çocuk ve ergenlerin günde en az bir saat fiziksel olarak aktif olmalarını öneriyor. Bu planlanmış bir spor aktivitesi olabileceği gibi yürümek, parkta ya da bahçede oynamak şeklinde de olabilir

Çocuklarda fiziksel olarak aktif olmak, hem bedensel ve hem de ruhsal sağlık açısından çok önemli. Koşma, zıplama, yürüme, uzanma, tırmanma gibi hareketler içeren sporlar veya ev dışında oynanan oyunların, kas iskelet sistemi, denge ve koordinasyon, kalp damar sistemi açısından sayısız faydaları bulunuyor. Ayrıca kalori harcanmasını sağladıkları için kilo kontrolünde de yararlıdır. 

Hayal gücünü geliştiriyor, korkuları yok ediyor

Araştırmalarda, özellikle planlama olmadan serbestçe oynanan sokak oyunlarının, çocukların hayal güçlerini geliştirdiği, yükseklik korkusu gibi bazı korkularını azalttığı ortaya çıktı.

Bu araştırmalarda sokak oyunları, yaşıtları ile iletişim becerilerinin ve problemlerle baş etme yeteneklerinin de arttığı ortaya konulmuş. Bu nedenle çocukların ve ergenlerin mümkünse bol bol temiz havada, yaşıtlarıyla oynayarak vakit geçirmelerini öneriyoruz. Yine sevdikleri spor aktivitelerinde yer almaları fiziksel ve ruhsal gelişimleri için çok faydalı olacaktır.”

Yorumlar