Kültür Sanat

Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumla tanıtılacak

İstanbul'da Sur Dışında bulunan en büyük mozaikler, 22 Ekim 2020 Perşembe günü Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde sempozyum ile tanıtılacak.

Zeytinburnu Mozaikleri Sempozyumla tanıtılacak

22 Ekim 2020 Perşembe günü Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek Zeytinburnu Mozaikleri  Sempozyu'mda bölgenin tarihi değeri, buluntular ve mozaikler hakkında bilgi verilecek. 

4 Zaman 4 Mekan 1 Hikaye.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un açılışını yapacağı, pek çok uzman konuşmacının yer alacağı  “Zeytinburnu Mozaikleri” adını taşıyan sempozyumun teması; 4 Zaman 4 Mekan 1 Hikaye.

Bizans Sanat Tarihi Uzmanı Prof.Dr. Asnu Bilban Yalçın’da  açılış konuşmalarında değerli bilgiler paylaşacak.  Mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin ve Ömer Arısoy’un birlikte gerçekleştirecekleri mozaik atölyesi sonrasında birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı sempozyum başlayacak.

ZEYTİNBURNU MOZAİKLERİ SEMPOZYUMU'NDA KİMLER VAR?

Sempozyumda; üst üste çok katmanlı arkeolojik buluntunun tarihini, ait olduğu her katmanın temsil ettiği kültür, gelenek ve değerlerin anlatılacağı sempozyumda üç farklı oturum yapılacak.

‘Zeytinburnu ve Kazı Alanı Tarihçesi’ başlığını taşıyan ve Y. Mimar Dr. Olcay Aydemir’in başkanlığında yapılacak ilk oturumda Arkeolog Nezih Başgelen tarihsel yarımadadaki mozaik bulgularına genel olarak değinecek. 

İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Şevket Dönmez ön tarihi dönemde tarihi yarımada ve yakın çevresinin arkeolojisini anlatırken, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal İstanbul’da bulunan mozaiklerden bahsedecek.

Kadir Has Üniversitesi’nden Prof.Dr. Füsun Alioğlu’nun başkanlığını yürüteceği, “Kent Arkeolojisi ve Zeytinburnu’nun Kent İçindeki Önemi” başlığını taşıyan oturumda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof.Dr. Nurcan Yazıcı Metin, inşa süreci ve tarihiyle Zeytinburnu Demir Fabrikasını, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden Arkeolog Emrah Kahraman restorasyon projesi çalışmaları sırasında mozaiklerin nasıl tespit edildiğini, Uludağ Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mustafa Şahin ise mozaiklerin kent açısından önemini aktaracak. 

Prof.Dr Şevket Dönmez’in başkanlığındaki son oturumun konusu ise ‘Çok Katmanlılık ve Kültürel Mirasın Korunması’. Bu oturumda kültürel miras ve geleceğe aktarımı konusunda konuşacak Prof.Dr. Füsun Alioğlu’nu,  ‘Bizans’tan Osmanlıya Zeytinburnunda Çok Katmanlı Mekanlar’ başlıklı konuşmasıyla Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz ve dünyadaki çağdaş yaklaşımlar ve Türkiye’de ele alış biçimlerini anlatacak olan Fatih Sultan Mehmed Üniversitesi’nden Y. Mimar Celâleddin Çelik takip edecek. 

ZEYTİNBURNU MOZAİKLERİNİN KEŞFEDİLİDİĞİ YER

Zeytinburnu Mozaikleri’nin bulunduğu, 25 yıl boyunca Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık binası olarak kullanılan tarihi yapının olduğu alan,  mozaiklerin ait olduğu Geç Roma-Erken Bizans döneminin ardından aslında uzunca zaman savaş meydanıydı. 18’inci yüzyılda Osmanlı Dönemi'nde ise Sultan İkinci Mahmud döneminde Cebehane Hastanesi, 1847 yılında Halil Paşa tarafından askeri hastane olarak tahsis edildi. Daha sonra subay çocukları için yurt, askerlik şubesi, tanzim satış yeri ve ardından 25 yıl Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak hizmet etti. 

Belediye yeni binaya taşınınca da üç yıl süren bir restorasyon süreci başladı. Restorasyon sırasında M.S. 5. yüzyıl olduğu sanılan Roma dönemi mozaiği bulundu. Mozaik camdan bir koruma altına alınarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ancak mozaik motiflerinden devamının bina dışında olabilme ihtimali Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un dikkatini çekti. Kendisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda hem müsteşar hem de bakan yardımcısı olarak uzun süre görev yapmasının da etkisiyle mozaiğin eksik parçalarının olabileceğini düşünerek kazılar yeniden başlatıldı. Bahçe kısmında kazıların devam ettiği tarihi bina ise Kazlıçeşme Sanat adıyla ziyaretçilere açıldı. Devam eden kazılar bitince bina aynı zamanda bir mozaik müzesi niteliği de taşıyacak.

Yorumlar