Kültür Sanat

İstanbul yeni bir müze ve müze kafe açılacak

Zeytinburnu Mozaik Müzesi ve Mozaik Kafe Restoran 7 Ekim’de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un da katılacağı Medine Müdafii Fahreddin Paşa Sergisi ile birlikte açılacak.

İstanbul yeni bir müze ve müze kafe açılacak

Kazlıçeşme Sanat Galerisi 17 Ekim'de 3 önemli açılış törenine ev sahipliği yaparken İstanbul yeni bir müzeye daha kavuşacak. Açılışı gerçekleştirilecek Zeytinburnu Mozaik Müzesi, butik bir müze kimliği taşımasına rağmen gerek iç tasarımı, gerekse sunum stili ile benzerlerinden daha ilginç özellikler taşıyor. 

Son yıllarda gerçekleştirdiği projelerle İstanbul’un kültür envanterine ciddi katkılarda bulunan Zeytinburnu Belediyesi, eski binası onarılırken keşfedilen arkeolojik bulguları önem ve kıymetini farkederek imza attığı müze ile kültürel mirasa duyarlılığını da kanıtlamış oluyor. Sur dışının en önemli arkeolojik keşfini zamanında fark ederek mozaik kalıntıları ile ilk andan itibaren ilgisini eksik etmeyen  Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, müzenin hayata geçirilmesinin şüphesiz en önemli aktörü. Müzenin hayata geçirilmesi yoğun emek veren isimlerden biri de hiç şüphesiz ünlü restoratör mimar Olcay Aydemir. Müzenin açılışından sonra yoğun ilgi görmesi bekleniyor. 

Müzenin açılış töreni 17 Ekim Salı günü TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un katılacağı törenle gerçekleştirilecek. Aynı gün sosyal tesis Mozaik Kafe Restoran’ın açılışı da yapılarak İstanbul’a bir sosyal tesis daha kazandırılacak.

19. yüzyıl ortasında askeri hastane olarak hizmet vermeye başlayan, Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilen, 100 yılı aşan hastane hizmetinden ve 30 yıl kadar farklı fonksiyonlarla kullanımından sonra 30 yıl süreyle belediye başkanlık binası olan yapı, restorasyonun ardından bir kültür sanat merkezi oldu. Kazlıçeşme Sanat’ın Sanat Galerisi ve Sanat Kütüphanesi daha önce hizmete açılmıştı. Restorasyon sırasında bina zemininde geç Roma – erken Bizans dönemi mozaiği keşfedildi ve teşhir edilmeye başlandı. Daha sonra bina dışına genişletilen kazı çalışmalarıyla mozaiğin bütünü, bir lahit, mezar odası ve bazı iskeletlere ulaşıldı. Sur dışında bulunan bu en büyük mozaiğin ve diğer buluntuların İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak bir müze altında sergilenmesinin doğru olacağını düşünülerek ve çalışmalar tamamlandı.

Öte yandan her yıl üç büyük sergiye ev sahipliği yapan Kazlıçeşme Sanat Galerisi, bu yıl yine önemli bir sergiyle açılıyor: Medine Müdafii Fahreddin Paşa. Osmanlı’nın son döneminde Medine’yi canı pahasına savunmuş, Cumhuriyet’in ilk döneminde devlet hizmetine devam etmiş bu unutulmaz şahsiyeti Ömer Faruk Şerifoğlu’nun küratörlüğünde geniş bir sergi ve katalogla daha yakından tanınacak ve yâd edilecek. “Zeytinburnu Mozaik Müzesi, sosyal tesis ve Medine Müdafii Fahreddin Paşa” sergisi 17 Ekim Salı günü saat 11.00’de açılacak.

Yorumlar