Kültür Sanat

Göçebe Tuvaller Conrad Istanbul Bosphorus'da sergileniyor

Beşiktaş'taki Conrad Istanbul Bosphorus oteli 50 ayrı ressamın fırçalarında şekillenen Göçebe Tuvaller resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Göçebe Tuvaller Conrad Istanbul Bosphorusda sergileniyor

Sanatseverler 31 Mart tarihine kadar İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Conrad Istanbul Bosphorus'un lobi kartında Göçebe Tuvaller resim sergisini ziyaret edebilirler.

Ünlü işadamları Erol Aksoy ve kardeşi Erdal Aksoy'un himayesinde açılışı 14 Şubat Cuma günü gerçekleşen sergide bir çoğu ünlü 50 ayrı ressamın birbirinden farklı tekniklerle tuvale döktüğü sanat eserleri sergileniyor.

Geçtiğimiz yıllarda, kuşların göç yollarına ev sahipliği yapan pek çok ilde sergi gerçekleştiren Göçebe Tuvaller projesinin Sanat Koordinatörlüğünü Nergis Orhon Soydaner, Sanat Danışmanlığını Muhip Süeltürk üstleniyor.

Ressam Muhip Süeltürk, serginin açılış konuşmasında dayanışmanın önemine dikkat çekerek, "Finans kapital yani banka sermayesi ve sanai sermayesi sanat tarihimizdeki gerekçelerde sanatçının küçük burjuva öncülüğü ile bizim geçmiş tarihe de yolculuğumuz olmalıdır diyorum. Artık borsalaşan günümüz resim anlayışından önce bakmamız gerekenler de var diye düşünüyorum. İtalyan rönesansı ve Mediciler, Lorenzolar olmasaydı Dante'nin Floransa'sı olur muydu acaba ….. Sanatçının küçük burjuva yapısındaki öncü olabilmek kriteri bir dayanışma kültürünü de beraberinde taşıyor olmalı ki o Floransa günümüze kadar gelebilmiştir… Bu bağlamda Erdal Aksoy'un geçen ay Sabancı Müzesindeki Avni Lifij koleksionu yine sanat tarihimize ve günümüze taşınan bir aydınlanma olarak görülmektedir... Bu yüzden sevgili Conrad Ailesi Erol ve Erdal Aksoy'a gösterdikleri dayanışmadan dolayı Göçebe Tuvaller olarak teşekkür ediyoruz" dedi.

Konuşmasını "Evet yaprak düşer- göçer / insan düşer – göçer / Kuşlar da göçer. Hafıza göçer mi?" sorusu ile sürdüren Süeltürk,  "Bizler tanığız. İki uzak arası bir travmada acıda, hüzünde, coşkuda, sevinçte yolcuyuz. Bugün bir kazıdayız, yarın yıldızlarda… Bu göç sağnağı yanı başımızdaki boyadan evrensel olana ulak olma gibi Melez bir yolculuk bu ….Göçerliğin eko sistemdeki çöplenmeyle boya kültürümüzdeki mesafenin de farkındayız. Taşınan gözümüz yine iki uzak arası mesafede.. Artık Girit'teki balıkçının şarkısı senin dudaklarında ya da şu an ki soluğun buzullarda çözülmeyi bekliyor.... O yüzden bu bir karma sergiden öte bir dayanışma performansıdır" dedi.

Göçebe Tuvaller projesinin Sanat Koordinatörlüğünü Nergis Orhon Soydaner de  "Göçebe Tuvaller gerek yerel gerek evrensel olan çalıştay ve Atelye sergileriyle yolculuğuna devam edecektir. Sergi için Conrad Ailesi'ne Erol ve Erdal Aksoy'a ve de  SA / DER ve Başkanı Hayati Kaptanoğlu ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz" dedi.

Yorumlar