Uzay

Uzaydan dev gezegen doğumunun gizemine ışık tutan bir görüntü

ÊSA'nın VLT ve ALMA teleskopları tarafından yakalanan Monoceros takımyıldızındaki görüntü dev bir gezegene dönüşecek büyük tozlu kütleleri gösteriyor.

Uzaydan dev gezegen doğumunun gizemine ışık tutan bir görüntü

Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory) tarafından yayınlanan muhteşem bir görüntü, Jüpiter kadar büyük gezegenlerin nasıl oluşabileceğine dair ipuçları sunuyor.

ESO'nun Çok Büyük Teleskopu (Very Large Telescope - VLT) ve Atacama Büyük Milimetre/Azmilimetre Dizisi (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - ALMA) kullanılarak, araştırmacılar genç bir yıldıza yakın büyük tozlu kütleleri tespit ettiler.

Bu kütlelerin çökerek dev gezegenlerin oluşumuna yol açabileceği belirlendi.

Bu çalışma, ESO'nun VLT'sindeki Spektro-Polarimetrik Yüksek-Kontrast Gezegen Araştırması (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch - SPHERE) enstrümanıyla elde edilen bir resme dayanıyor. Bu resim, V960 Mon yıldızının etrafındaki materyalin etkileyici detaylarını gösteriyor.

V960 Mon, Monoceros takımyıldızında bulunan ve 5000 ışık yılı uzaklıkta olan genç bir yıldızdır. 2014 yılında birdenbire parlaklığını yirmi kat artırınca astronomların dikkatini çekti.

Bu bulgu, astronomları ESO'nun ortağı olduğu ALMA ile yapılan aynı sistemin arşiv gözlemlerini analiz etmeye teşvik etti. VLT gözlemleri yıldızın etrafındaki tozlu materyalin yüzeyini incelemeye yönelikken, ALMA daha derinlere girerek yapıyı daha iyi inceleyebiliyor.

Yorumlar