Uzay

Kara Deliklerin değerli madenler üretebileceği sanılıyor

Yeni doğan kara deliklerin, etraftan çektiği gaz ve toz ile altın, gümüş ve uranyum gibi ağır elementler üretebildiği tahmin ediliyor.

Kara Deliklerin değerli madenler üretebileceği sanılıyor

Bilim insanları gizemini koruyan Kara Deliklerin oluşumları esnasında altın, gümüş, toryum ve uranyum gibi ağır metalleri üretebildiğine dair bulgulara rastladı

Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun çıkardığı aylık bilim dergisi Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanan malaeye göre; evrenin oluşumunda özellikle ağır metallerin ortaya çıkmasında kara deliklerin önemli bir rolü olduğunu gösteriyor.

Normalde altın, gümüş, toryum ve uranyum gibi metallerin yaratılması, bir süpernova patlaması veya nötron yıldızları arasındaki çarpışma gibi enerjisel koşullar gerektirir. Ancak söz konusu makale, bu tarz ağır elementlerin etrafındaki alandan toz ve gaz yutarak yeni doğan bir kara deliği çevreleyen kaosta da oluşabileceğini ifade ediyor.

Almanya’daki GSI Helmholtz Ağır İyon Araştırmaları Merkezi bünyesinde çalışan bilim insanları, söz konusu deney için Japonya ve Belçika’dan meslektaşlarıyla birlikte çalıştılar. Bunun için ağır elementlerin sentezini görmek adına bilgisayar simülasyonları gerçekleştirdiler.

Kara Delikler Altın, Gümüş ve Uranyum Gibi Ağır Elementler Üretebiliyor

Yapılan simülasyonlar kara deliklerin kütle çekim kuvvetine kapılarak gök cisminin etrafını çeviren, sıcak ve yoğun maddelerden oluşan yığılma diskini hedef aldı. GSI Helmholtz Ağır İyon Araştırmaları Merkezi’nden astrofizikçi Oliver Justşunları söyledi:

“Çalışmamızda, çok sayıda disk konfigürasyonu için nötron ve protonların dönüşüm oranlarını ilk kez ayrıntılı bilgisayar simülasyonları aracılığıyla sistematik olarak araştırdık ve belirli koşullar sağlandığı sürece disklerin nötronlar açısından çok zengin olduğunu keşfettik.”

Söz konusu diskler, protonların nötronlara dönüşümünü hızlandırarak yoğun nötron oluşumunu kolaylaştırıyor. Fazla sayıda nötron varlığı da altın gibi elementlerin oluşumunun temel gereksinimi olarak biliniyor. Bu sayede kara delikler, oluştukları esnada etrafındaki alandan çektiği toz ve gazı altın, gümüş ve uranyum gibi elementlere dönüştürüyorlar.

Hakan Tunç - Kayıp Rıhtım

Yorumlar