Bilim

Ortaçağ Savaş Atları sanılanın tersine ufak tefekti

Savaş atları denilince akla genellikle devasa ve güçlü hayvanlar geliyor ama aslında ortaçağ ordularının savaş atları şaşırtıcı derecede küçüktü,

Ortaçağ Savaş Atları sanılanın tersine ufak tefekti

Filmlerde, çizgi romanlarda ve popüler yayın organlarında yer alan çizimlerde, ortaçağ savaş atlarının tasvirleri;  sıklıkla dünyanın en iri atlarından Shire atlarını andırır şekilde, yaklaşık 1 metre 70 santimetre ile 1 metre 80 santimetre (16-17 hand) arasında devasa binekler olarak yer alır.

Popüler kültür sayesinde Ortaçağ savaş atlarının devasa ve güçlü binekler olduğu hemen herkesin ortak algısı haline gelmiştir. Bu konuda dayanak gösterilebilecek, Ortaçağdan kalan metinsel ve ikonografik kanıtlar ise bir hayli tartışmaya açıktır. Çünkü son bilimsel araştırmalar at cinslerinin boyları dünya ortalamasından iri olan İngiltere'de bile savaş atlarının en fazla midilli boyunda olduğunu gösteriyor.

Tarihi belgeler savaş atlarının yetiştirilmesi, eğitimi ve bakımı için ağların geliştirilmesi ve bakımı için büyük meblağların harcandığını gösteriyor ama boyutları hakkında bilgi vermekte yetersiz kalıyor. Ancak  Büyük Atlar konusunda araştırma yapan tarihçi ve arkeologlardan oluşan Exeter Üniversitesi ekibi, Ortaçağ dönemde kullanılan atların genellikle bir buçuk metrenin altında olduğunu ortaya çıkardı ve daha gösterişli antların sadece turnuvalar, yarışlar, av ve benzeri gösteriler için yetiştirildiğini savundu. 

171 ayrı arkeolojik alanda bulunan, M. S. 300 ile 1.650 yılları arasına tarihlenen at kemiklerini analiz eden ekibin araştırma sonuçları,  International Journal of Osteoarchaeology'de (Uluslararası Osteoarkeoloji Dergisi)  31 Aralık 2021 tarihinde  "In search of the ‘great horse’: A zooarchaeological assessment of horses from England (AD 300–1650)" başlıklı ('Büyük at' arayışında: İngiltere'den atların zooarkeolojik bir değerlendirmesi M.S. 300-1650) başlıklı makale ile yayınlandı.

Makaleye göre; o yıllarda savaşlarda kullanulan atların boyutu ortalama 14.2 el (1.21 santimetre) boyundaydı. Savaş atları mümkün olduğunca kısa boylulardan seçiliyordu ve günümüz midillilerinden daha büyük değillerdi.

Yorumlar