Bilim

İnsanlar Batı Avrupa’ya düşünülenden 5 bin yıl önce geldi

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, insanlar ilk olarak Batı Avrupa'ya daha önce inanıldığından 5 bin yıl önce geldi ve Neandertallerle birlikte yüzyıllar boyunca birlikte yaşadı.

İnsanlar Batı Avrupa’ya düşünülenden 5 bin yıl önce geldi

Orta Portekiz'in Atlantik kıyısındaki Lapa do Picareiro mağarasında kazı yapan arkeologlar, modern insanlara özgü taş aletler ortaya çıkardı. Yaklaşık 41 bin ile 38 bin yıl öncesine dayanan buluntuların, Avrasya'da bulunanlarla benzerlik gösterdiği belirtildi.

İNSANLARA ÖZGÜ TAŞ ALETLER BULUNDU

Araştırmacılar, İnsanların Batı Avrupa’ya daha önce düşünülenden 5 bin yıl önce geldiğini açıkladı. Orta Portekiz'in Atlantik kıyısındaki Lapa do Picareiro mağarasında kazı yapan Louisville Üniversitesi’nden arkeologlar yaklaşık 41 bin ile 38 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen modern insanlara özgü taş aletleri ortaya çıkardı.

Paleontologlar, söz konusu mağaranın 25 yıldan uzun bir süredir kazıldığını, ancak şimdiye kadar modern insanların yerel Neandertallerin ortadan kaybolmasından önce gelmiş olabileceğine dair kanıt bulamadığını belirtti.


AVRASYA'DA KULLANILANLARLA AYNI TEKNİĞE SAHİPLER
Son kazılar sırasında araştırmacılar, Avrupa'nın Asya'ya buluştuğu ve günümüz Türkiyesi’ni de kapsayan kıtanın diğer ucunda yer alan Avrasya’ya özgü erken topluluklarının kullandıklarına benzer taş aletleri ortaya çıkardı.

Lousville Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı Jonathan Haws konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bulunna taş araçları yapmak için kullanılan teknoloji, Kuzey İspanya'dan Rusya'ya kadar tüm arkeolojik sit alanlarında bulunuyor. Söz konusu tekniğin zaman içinde gelişen birkaç aşaması bulunuyor. Bu aşamalar teknolojik olarak neredeyse aynı olduğundan, bölgede modern insan yaşantısının çok daha önce başladığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR DOĞUDAN BATIYA DOĞRU GÖÇ ETTİ
Bununla birlikte bilim insanları, aletlerin yakınında bulunan birkaç kesilmiş hayvan kemiğini tarihlendiren radyokarbon analiz sayesinde, Geç Taş Devri'nin ilk aşamalarında Batı Avrupa'daki modern insanların varlığını doğruladı. En son bulgular, anatomik olarak modern insanlardan oluşan en eski grupların Avrupa'da doğudan batıya taşındığı teorisini desteklemesinin yanı sıra, erken pan-Avrupa dağılımlarının zamanlaması hakkında da net bir tablo çizilmesini sağlıyor.

NEANDERTALLERDE İNSANLAR YÜZYILLARCA BİRLİKTE YAŞADI
Diğer taraftan yeni bulgular, modern insanlarla Neandertallerin Batı Avrupa’da birkaç yüzyıl boyunca birlikta yaşadığını ancak sınırlı bir etkileşim olduğunu gösteren gen araştırmalarının sonuçlarını da pekiştiriyor.

Haws, "Bulgular, Neandertallerin modern insan popülasyonlarına asimilasyonuna ilişkin en son genetik kanıtlarla aynı fikirde. Modern insan genomuna Neandertal girdisi çok azdır, bu da sınırlı temas ve melezleşmeyi düşündürür. Bulgularımız, modern insanların Avrasya boyunca çok hızlı hareket ettiğini, çünkü Neandertal popülasyonlarının çok seyrek olduğunu gösteriyor.Yeni gelen modern insanlardan Neandertallere teknoloji transferlerine dair kanıt eksikliği, etkileşimlerin nadir olduğu sonucunu da beraberinde getiriyor” dedi.

Yorumlar