Yeniçağ

Açık Radyo'dan farkı bir Yeniçağ programı: Sağkalım!

Yayıncı ve editör arkeolog Nezih Başgelen ile antropoloji ve medya-iletişim üzerine akademik çalışmaları ile tanınan yazar Ebru Güzel, Sağaltım programı ile dinleyicileri Açık Radyo'ya çağırıyor. Program salı günleri saat 15.30'da yayınlanacak.

Açık Radyodan farkı bir Yeniçağ programı: Sağkalım!

Arkeoloji, sanat ve kültür dünyasının ünlü ismi yayıncı ve editör arkeolog Nezih Başgelen ile antropoloji ve medya-iletişim üzerine akademik çalışmaları ile tanınan yazar Ebru Güzel, Açık Radyo'da imza attıkları Sağkalım programı ile dinleyicileri çok farklı ve birbirinden ilginç konuları dinlemeye davet ediyor. Program Açık Radyo'da 15 günde bir pazartesi günleri saat 15.30'da yayınlanacak.

28 Nisan 2024'e kadar devam edecek 58. yayın dönemi başlayan Açık Radyo, çok farklı ve hayli renkli konular vaad eden "Sağkalım" programının tanıtım bölümü yayınladı.

Programı hazırlayan ve sunanlar; ünlü yayıncı ve editör arkeolog Nezih Başgelen ile antropoloji ve medya-iletişim üzerine akademik çalışmalara imza atmış üretken yazar Ebru Güzel...

Programın ilk bölümünde ana ekseni, doğakültür, ekoloji, mitoloji, tarih, arkeoloji ve insan olan, bütüncül paradigma içeren programın 26 haftalık akışı hakkında bilgi verildi.

Programın hedefi "Sağkalım ile ekolojik arkeoloji eksenli bir program sunulurken hem bölgesel olarak yerel ürünler ve eko-ağını güçlü kurmuş, kadim bilgeliği doğru aktarabilecek girişimciler tanıtılacak hem de bölgenin tarihöncesi ekolojik izi sürülecektir. Bu yolla dinleyicilere ekolojik bilinç aşılanırken ekolojik kıyamete karşı ümitvar bir yorum katmak amaçlanmıştır. Bugün büyükşehirlerde giderek artan sayıda köye dönmek isteyen kişilerin olması, toprağa dönüş hareketinin canlı olduğunu da göstermektedir. Bu hareketin temsilcileri yeni öncülerin ve ona ilişkin kavramların dinleyiciye aktarılması sayesinde Sağkalım’ın bir kılavuz program olması hedeflenmektedir" şeklinde açıkladı.

Nezih Başgelen ve Ebru Güzel; programın "50’li yıllardan sonra inanılmaz yoğunlukta ivme kazanan ekolojik tahribatı ve kentleşmenin getirdiği sorunları çözüme kavuşturacak adımlar, toprağa dönüş kavramı ve bu bağlamda kadın yaratıcılığının, üreticiliğinin ve sağaltıcı gücünün dünyaya etkisi, antropolojik, etnolojik ve arkeolojik verilerin, analizlerin eşliğinde ele alacağını" ifade ettiler.

Programın adının irkilticiliğine dikkat çeken sunucu Ebru Güzel, "İnsanı irkilten, uyandıran bir başlık. Programı dinlediğinizde, amaçlananın tam da bu misyon üzerine, uyarı ve farkındalık yaratma olduğunu anlıyorsunuz. İrkiltmek, uyandırmak ve bir an önce toparlanmak için adım attırmak... çünkü üçüncü bin yılın şafağında, korkunç bir tüketme arzusu ve eylemiyle dünyayı yaşanmaz hale getirmek için tüm potansiyelimizi kullanıyor, tüketiyor, tüketiyor ve yine tüketiyoruz. Sanayi Devrimi’nden bu yana logaritmik biçimde artan enerji ihtiyacımız, konfor bağımlılığımız ve sahip olma iştahımız biyosferin yenilenme hızının ötesine geçerek, bir birim zamanda neredeyse iki birimlik üretimi tüketecek hıza ulaştı. Şu an, bir yıllık bir zaman diliminde bir buçuk yıldan daha fazla sürelik dünya kaynağını tüketiyor, deyim yerindeyse yerküreyi, evimizi acımasızca sömürüyoruz. Yaptığımız, gelecekten çalmaktan öte bir şey değil." dedi ve "Sözün özü; uygarlık tarihinin hiç yaşamadığı ölçekteki sorunlar karşısında büyük bir dönüşümün/mücadelenin ve de artık kaçınılmaz bir sağkalım sürecinin şafağındayız. Ekoloji ve arkeolojiyi birlikte düşünme beceresi toplumların geleceğini belirleyen hayatta kalma biçimlerine ışık tutmaktadır" diyerek amaçlarını açıkladı.

Programda yapılan açıklamaya göre, İlk 13 bölümde başlangıç olarak, ekolojik arkeoloji, doğakültür anlayışı, tohum, agroekolojik tarım, sürdürülebilirlik, ekoköyler, yeni öncüler, kooperatifçilik, ortakyaşam, antroposen çağı, birlikte-oluş felsefesi, Mitolojinin tanrıçalarından siborglara, anayanlı toplumlar ve paganizm ve MA kültü, eko ağlar ve komünite gibi ekolojik konu ve kavramlar modern ve arkaik toplumların karşılaştırması yoluyla anlatılacak.

İkinci 13 bölümde ise Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren kırsalda üretim yapan çiftçi ve kooperatif kurucuları ile doğal yaşama dair ürün üreten ve hizmet veren ekolojik girişimciler konuk alınarak belirli bir tema dahilinde konular işlenecektir. Bu konular işlenirken yine kadim toplumların yaşadıkları deneyimler , çevresel felaketler örneklenerek sağkalım için çözüm önerileri sunulacak.

İLK 13 BÖLÜM, TEMALAR VE KONUKLARI:

1. HAFTA

TEMA: EKOLOJİK ARKEOLOJİ, ANTROPOLOJİ VE DOĞAKÜLTÜR:

İNSANIN KADİM YOLU

NEZİH B. & EBRU G.

KONUK: ÖMER MADRA

2. HAFTA

TEMA: YENİ ÖNCÜLER VE TOPRAĞA DÖNÜŞ HAREKETİ

3. HAFTA

TEMA: TOHUM GÖÇÜ: YEREL Mİ YERLİ TOHUM MU?

4. HAFTA

TEMA: KIYAMETÇİLİK MİTİ, HAZIRLIKÇILAR VE SAĞKALIM

5. HAFTA

TEMA: EKOKÖYLER, EKOYERLEŞKELER VE ORTAK YAŞAM

6. HAFTA

TEMA: YABANIL ANADOLU, DAĞ’IN ANASINDAN MAGNA MATER’E (BÜYÜK ANA) KİBELE KÜLTÜ VE TOPLULUK

7. HAFTA

TEMA: HESİODOS’TAN GÜNÜMÜZE SU VE TOPRAĞIN BİLGELİĞİ

8. HAFTA

TEMA: ŞEHİRLİYE SUNULMUŞ HAVUÇ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Mİ SÜRDÜRÜLEMEZLİK Mİ?

9. HAFTA

TEMA: İKLİM KRİZİ, DEZENFORMASYON VE KOMPLO TEORİLERİ

10. HAFTA

NEOLİTİKTEN ANTROPOSEN ÇAĞINA UYGARLIK BASAMAKLARI

11. HAFTA

TEMA: DÖNGÜSEL EKONOMİ, POTLAÇ VE GIDA TAKASI

12. HAFTA

TEMA: GÜNEŞ VE AY KÜLTLERİ,

KADİM GÖKBİLİM GÖZLEMLERİ TARIM VE AGROEKOLOJİ

13. HAFTA

TEMA: KADİM YOLDA YENİ ÖNCÜLERLE SAĞKALIM’A

İKİNCİ 13 BÖLÜM, TEMALAR VE KONUKLARI:

14. HAFTA

TEMA: ANNE-ÇOCUK VE BEBEK MAMASI ENDÜSTRİSİ

KONUK: YAVUZ DİZDAR VE (ORGANİK GURMEM) EKREM ES

15. HAFTA

TEMA: TOHUM VE TOPRAK-YAKIN DOĞUNUN EN ESKİ ÇİFTÇİLERİ

KONUK: NARDANE KUŞÇU-NARKÖY EKO-OTEL, EKOLOJİK TARIM VE TOHUM ODASI/KOCAELİ

16. HAFTA

TEMA: EKOFEMİNİZM VE TOPRAK ANA: “KADIN DOĞA DEĞİLDİR”

KONUK: EMET DEĞİRMENCİ/DATÇA

17. HAFTA

TEMA: EKOLOJİK BİLİNÇ VE EKOKÖYLER

KONUK: İLHAN KOÇULU/KARS (YA DA İSTANBUL STÜDYO)

18. HAFTA

TEMA: KÖKLER VE YAĞMUR SUYU HASADI

KONUK: AYSUN SÖKMEN-GÜNDÖNÜMÜ ÇİFTLİĞİ/ÇERKEZKÖY

19. HAFTA

TEMA: İKLİM KRİZİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM VE KOMPOST

KONUK: KOKOPELLİ/İSTANBUL

20. HAFTA

TEMA: AGROKÜLTÜR VE BÜTÜNCÜL YÖNTEM

KONUK: DURUKAN DUDU ANADOLU MERALARI/ÇANAKKALE

21. HAFTA

TEMA: ORMAN BİTKİLERİ VE MERHEM ATOLYESİ

HOMEROS’TAN PASAJLAR

KONUK: EBRU MERGEN/MARMARİS

22. HAFTA

TEMA: BUĞDAY VE EKŞİ MAYA: KARACADAĞ’IN BEREKETİ

KONUK: EPPEK BURAK SOYKAN/GÖKÇEADA

23. HAFTA

TEMA: DİONYSOS KÜLTÜ: ÜZÜM BAĞLARI VE ŞARAPÇILIK

KONUK: OLUŞ MOLU-MOLU ÇİFTLİĞİ/KAYSERİ

24. HAFTA

TEMA: SU VE SUSUZ TARIM-LAVANTA BAHÇELERİ

(ÇAĞLARBOYU ŞİFA VE KOKU BİTKİLERİ)

KONUK: ÖZTÜRK SARICA LİSİNİA DOĞA/BURDUR

25. HAFTA

TEMA: TAŞTEPELER’İN - KARAHANTEPE’NİN MESAJI ve KUM MERCİMEĞİ . KONUK: PINAR POLAT GÜVEN-PİNOA/URFA

& KARAHANTEPE AR.DES DERNEĞİ VE NECMİ KARUL

26. HAFTA

TEMA: TOPLAYICI KÜLTÜRE GERİ DÖNÜŞ: YEREL ÜRETİCİLER VE KOOPERATİFLER

KONUK: ABDULLAH AYSU &TİLYA EKO-KOOP (BEYKOZ ÇİFTLİK) 

Yorumlar