Xfiles

İstanbul'da deprem öncesi gizemli uğultu şaşırttı

İstanbul’un Karadeniz kıyılarında meydana gelen deprem, birçok ilçeden de hissedildi. Önce duyulan uğultu ise panik yaşattı. İşte korkutan 'uğultu' ile ilgili açıklamalar.

İstanbulda deprem öncesi gizemli uğultu şaşırttı

İstanbul'un Karadeniz sahilleri açıklarında saat 02:56'da 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.1 olarak açıkladı.  Depremin yerin 17.6 km derinliğinde gerçekleştiği belirtildi.

Deprem esnasında uğultu duyuldu, İstanbullular endişelendi.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve İstanbul çeşitleri semtlerinde kaydedildiği anlaşılan görüntülerde dışarıdan bir yükselen ve anlam verilemeyen bir uğultu sesi duyuluyor.

İstanbul’da duyulan uğultu neydi?

Uçak geçiş sesi veya vapur sesini andıran gürültünün kaynağının ne olduğu ve neden duyulduğuyla ilgili ise resmi makamlarca henüz bir açıklama yapılmadı.

Bu sesin kaynağının Sovyet yapımı Antonov An-12 Kargo uçağı olduğu da iddia ediliyor!

Ancak ses duvarını aşan bir uçağın u sesi çıkarabileceği ve duyulan sesin de bir uçağa ait olduğu sosyal medyada sıkça konuşulan iddialar arasında yer alıyor.

İşte o sesler:

Uzmanlar bu 'uğultuyu' yorumladı.

Prof. Dr. Şerif Barış: Deprem anında uğultu sesinin duyulabilir. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Dalgalar yer kabuğunu oynatırken ses yapabilir. Dün akşam yayılan videodaki uğultu bu olabilir. Her depremde olur bu ses. Büyük depremlerde daha fazla olur. Gece etraf daha sessiz olduğu için duyulması gayet normaldir' dedi.

İTÜ Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ziyadin Çakır : Karadeniz içindeki küçük faydalarda meydana gelen bir deprem. 5-6 sene önce de olmuştu. İstanbul’a herhangi bir tetikleyici etkisi yok. Zaten o bölgede çok büyük bir fay yok.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış: Depremin İstanbul’u veya Marmara’yı etkileyecek bir niteliği yok. Endişe etmesin kimse. Deprem dalgaları yayılırken ses yapar. Dalgalar yer kabuğunu oynatırken ses yapar. ‘Uğultu’ olarak duyulan ses budur. Büyük depremlerde daha şiddetli duyulur. Bu sesi hiç unutamayanlar da vardır. Her depremde olur bu. Özel bir durum değil. Gece her yer daha sessiz olduğu için daha kolay duyulur.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Eski Öğretim Görevlisi:  Deprem dediğiniz şey, yer altında büyük bir kaya kütlesinin kırılması ve ortaya ciddi bir enerjinin saçılmasıdır. Dün akşam olan deprem 3.6 ya da 3.8 büyüklüğünde farklı değerler veriliyor. Sonuçta aşağı yukarı 5 tonluk bir dinamit patlamasına eş değer. 5 tonluk bir dinamit patlamasının elbette bir sesi, gürültüsü olacak. Özellikle bu deprem dalgası odaktan çıktıktan sonra, bulunduğumuz yere kadar saçılıyor. O arada kırdığı kayalar içerisinde ses yapıyor. Dün akşam sessizlik olması da sesin fazlaca duyulmasına da neden oldu ama olağan bir durum. Bunda olağan dışı bir durum yok. Her depremde bu tarz bir ses çıkar, deprem odağına yakınsanız bu sesi duyarsınız. Depremlerde iki tür dalga yayılır. İlk çıkan dalga hızlıdır ve sesi hissederiz. Uzaklık arttıkça da sallantıyı hissederiz. 3.8'lik bir deprem daha büyük bir depremi tetiklemez. İkincisi bizim İstanbul depremini beklediğimiz yer Marmara denizi. Karadeniz'in içerisinde beklenen yıkıcı deprem yaratacak büyük bir fay yok.

Yorumlar