Turnaların göç şöleninden kareler

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından turna izleme çalışmaları kapsamında geçtiğimiz günlerde eş zamanlı olarak Adana, Mersin ve Kayseri illerinde bulunan sulak alanlarda envanter ve takip çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışma sırasında kameralara yansıyan 2 bin 984 adet (Grus grus) turnanın göçü adeta görsel bir şölen oluşturdu.  

Ülkemiz turnanın kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı yeryüzündeki nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de turnalar koruma altında ve avlanması yasak.

Turna (Grus grus), Kanada turnası ve telli turnadan sonra yeryüzündeki en yaygın turna türüdür. Türkiye’de kışlayan turna nüfusu 2700 – 4200 civarında olup, bu sayı toplam nüfusun yaklaşık %1,5-2 sine karşılık geliyor. Ayrıca, göç sırasında ise yılda iki kez on binlerce turna Anadolu üzerinden geçmekte; dinlenmek, beslenmek ve enerji depolamak için ise Anadolu’daki konaklama alanlarını kullanıyor.

Göç eden turnalar, yavruların uçacak hale gelmesini takiben toplu beslenme amaçlı gruplaşmalara başlarlar. Turnalar, katıldıkları gruba uyum sağlamak ve uzun yolculuk için gerekli bünyesel yapıyı güçlendirmek maksadıyla göç öncesindeki birkaç haftayı beslenerek ve sosyalleşerek geçirir. Beslenmek için özellikle besin açısından zengin ve daha ılıman yapıya sahip olan sulak alanlar veya açık tarım arazilerini tercih ederler.

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/12481" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Engelli köpekler için varillerden tren yaptı

Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü, ATV tarzı aracının arkasına bağladığı plastik varillerden yaptığı "tren"le engelli köpeklerini gezdiriyor.

Obez Kedi şiraz egzersiz ve diyetle zayıflıyor

Her gün koşu bandı ve pilates topuyla egzersiz yaptırılan Obez Kedi Şiraz, havuzda da yüzerek kısa sürede 2 kilo vermeyi başardı.

Annesiz kalan köpek yavrularını emziren eşek

Anneleri ölen köpek yavrularını eşek emziriyor

Teravih namazında imamın üstüne atlayan kedi

Cezayir'deki bir camide teravih namazı kıldıran imamın üzerine kedi çıktı. Kediye şefkat gösterip namazı kıldırmaya devam eden imama sosyal medyadan övgüler yağdı.

Piyano çalan kurye herkesi kendine hayran bıraktı

Sipariş teslimatı yaptığı otelde çaldığı piyano ile sosyal medyada Türkiye'nin gündemine giren 19 yaşındaki Muharrem Can İncir, hayallerini anlattı.

Kafkas Vaşağı Dorlion, 11 ayda 1400 kilometre yol katetti

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında yaşayan nesli tükenme tehlikesi altındaki vaşak, gece avlanıp gündüz dinlenerek 11 ayda 1400 kilometre yürüdü.