Dünya'ya en uzak yıldız keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan makalede, 1990'dan beri uzay araştırmalarında kullanılan Hubble'ın 28 milyar ışık yılı mesafede görüntülemeyi başardığı yıldızın bugüne kadar "keşfedilen en uzak yıldız" olduğu tespiti paylaşıldı.

Makalenin yazarları, bir anlığına görüntülenebilen yıldızın güneşten "50 ila 500 kat daha büyük ve milyonlarca kat daha parlak" olabileceği öngörüsünde bulundu.

Gökbilimciler, "sabah yıldızı" veya "yükselen ışık" anlamında "Earendel" diye isimlendirdikleri yıldızın görüntüsünün dünyaya ulaşmasının yaklaşık 13 milyar yıl sürdüğünü ve bu keşfin evrenin ilk yıllarını araştırmalarına yardımcı olabileceğini belirtti.

Videoyu Sitene Ekle

<iframe src="https://www.mistikalem.com/video-embed/19281" width="640" height="360" frameborder="0"></iframe>

Kara deliklerin çıkardığı sesler

Kara deliklerden uzaya yayılan seslerle ilgili araştırma sırasında yerçekimi dalgalarına rastlandı. Kara deliklerin seslerine dair araştırma sonuçları 28 Haziran'da yayımlandı.

Keşfedilen ötegezegen sayısı 5 bini geçti

NASA, Güneş Sistemi dışında bugüne dek 5 binden fazla gezegenin keşfedildiğini duyurdu.

Uzayda Tek Kanatlı Bir Kelebek görüntülendi

Videodaki kelebek kanadı aslında uzayda görüntülenen devasa bir gaz ve toz bulutu yani bir nebula. Tek kanatlı bir kelebeğe benzeyen bu parlayan bulutsu, tomurcuklanan bir yıldızı gizliyor.

Uzaydaki en genç kara delik keşfedildi

Gökbilimcile, Samanyolu'nun dışında ilk kez, yakın çevresindeki yıldızların hareketini takip ederek, küçük bir kara delik keşfettiler. Bu video keşfi özetliyor.

Mars'ın panoramik görüntüleri yayınlandı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Curiosity uzay aracından gelen Mars'ın panoramik görüntülerini yayımladı.

Avrupa Uzay Ajansı: Ay’daki koloniler böyle görünecek

Avrupa Uzay Ajansı, gelecekte Ay’da kurulması planlanan kolonilerin nasıl olacağını gösteren bir kısa filmi Venedik Bienali’de yayınladı.