Medya ve Sinema-TV

Ünlü Oyuncu ve yönetmen Kunt Tulgar vefat etti

Yeşilçam'ın Süpermen'i ve Tarzan'ı olarak ünlenen ünlü yönetmen, senarist, oyuncu, seslendirme sanatçısı ve yapımcı Kunt Tulgar hayata veda etti.

Ünlü Oyuncu ve yönetmen Kunt Tulgar vefat etti

Tulgar'ın vefat haberini Sinema Emekçileri Sendikası duyurdu.

Amerikalı yapımcı, yönetmen ve sinema tarihçisi Ed Glaser da Tulgar'ın ölüm haberinin üzerine Twitter'dan bir paylaşım yaparak Tulgar için, “En havalı, en komik, en kibar insanlardan biriydi. Bu müthiş adamı özleyeceğim” yorumunda bulundu.

76 yaşında hayatını kaybeden Tulgar, Zincirlikuyu Mezarlığı Camisi'nden kaldırılarak, Ayazağa mezarlığına defnedildi.

Oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra Tulgar, kurgu, eşleştirme, ses ve negatif kurgu, ses çekimi ve kopya baskı yıkamanın yanı sıra ses mühendisi olarak yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

1970'li yıllarda "Tarzan Korkusuz Adam", "Süpermen Dönüyor" gibi filmleri yöneten, "Keloğlan İş Başında", "Gizli Kuvvet" gibi filmlerde oyuncu olarak yer alan ve "Dünyayı Kurtaran Adam", "Yarasa Adam" gibi sayısı fantastik filmde ses mühendisi, seslendirme sanatçısı ya da kurgucu olarak görev alan Kunt Tulgar, 76 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini Sinema Emekçileri Sendikası duyurdu.

1948 yılında, görüntü yönetmeni Sabahattin Tulgar'ın oğlu olarak dünyaya gelen Kunt Tulgar, Fantastik Türk Sineması'nın en önemli isimlerinden biriydi. Tulgar lise eğitiminin ardından Tecnostampa Film Stüdyosu’nda çalışmak amacıyla Roma’ya gitti ve kurgu şefi Alvaro Petrangeli’nin yanında üçüncü kurgucu olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Cinecitta Stüdyoları’nda çekilen Siyah Yıldızlı Şerif (Il Sceriffo con la Stella Nera) filminde yönetmen yardımcılığı yaptı.

Babası Milli Film Stüdyosu’nu kurunca 1963’te Türkiye’ye döndü. İlk film deneyimini, İtalya’ya gitmeden önce henüz dört yaşındayken rol aldığı Tarzan İstanbul’da (1952) adlı filmde yaşadı. 60’lı yılların ikinci yarısından itibaren pek çok kült filmde çeşitli görevler üstlendi. Daha çok ses mühendisi olarak tanınan Kunt Tulgar, oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra kurgu, eşleme, ses ve negatif kurgusu, ses çekimi ve kopya baskı yıkama işleri yaptı.

Sinema çalışmalarına gençlik yıllarında İtalya'da başlayan Kunt Tulgar, babasının 1963 yılında kurduğu Milli Film Stüdyosu'nda çalışmak için Türkiye'ye döndü ve 1974'te yönetmenliğe başladı.

Yılmayan Şeytan (1972), Keloğlan İş Başında (1975), Naciye (1976), Şeref Yumruğu (1977), Kadınlar Koğuşu (1978), Gizli Kuvvet (1983), Beklenmeyen Randevu: Belalı Elmaslar (1984) filmlerinde rol alan sanatçı ayrıca 1952 yapımı "Tarzan İstanbul'da" filminde de Tarzan'ın çocukluğunu canlandırmıştı.

Ayrıca 1960'ların ikinci yarısından itibaren birçok kült filme katkı sunan Tulgar, ilk yönetmenlik denemesini "Tarzan Adam" ve ardından "Süpermen Dönüyor" ile yaptı.

Yorumlar