Sağlık

Vücutta kolajen üretimini destekleyen besinler

Kemikli etlerde bulunan kolajen proteini yaşlanmayı yavaşlatıyor.

Vücutta kolajen üretimini destekleyen besinler

Vücudumuzda 3 farklı tipe sahip kolajen proteini bulunuyor. Bedenimizin en kritik bölgelerinde bulunan bu proteinin gençliğimizi koruyarak, yaşlanmamızı yavaşlattığını söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Bachar Memet, kolajen proteini hakkında bilgiler aktardı:

Kolajen hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan proteindir. Bu proteinin gençlik üzerine büyük etkisi bulunur. Bu proteinin tip I, tip II ve tip III olmak üzere 3 değişik tipinin bulunduğunu belirten DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Bachar Memet, tip I kolajenin, deri, kemik, dişler, tendonlar ve bağlarda, tip II kolajenin, kemik ve kıkırdak dokusunda, tip III kolajenin ise gastrointestinal sistem, damar sistemi ve ciltte bulunduğunu söylüyor. Dermis (Derinin epidermis ile deri altı doku arasında bulunan, vücudu darbelere karşı koruyan katman) tabakasında kolajen ve elastin lifler bulunur. Kolajen azalınca cildin dermis tabakasında bulunan hyaluronik asit miktarı da düşer ve cilt kurumaya başlar, güneş ışığına karşı savunmasız hale gelir.

Kolajenin faydaları

Kolajenin bu sorunların önüne geçmede önemli bir role sahip olduğunu anlatan Uzm. Dr. Bachar Memet, “Kolajen, cildin sıkılaşmasını ve yenilenmesini sağlar. Saç dökülmesini azaltır. Uyku düzeninde iyileşmesine yardımcı olur. Kasları, kemikleri, tırnakları ve bağışıklık sistemini güçlendirir” diyor. Kolajen üretimini yavaşlatan en önemli faktörün yaş olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Bachar Memet, bunun yanında oksidatif stres hasarının, yüksek kan şekerinin, sigara alkol kullanımının, C vitamini eksikliğinin, uyku düzensizliklerinin, aşırı kozmetik kullanımının ve stresle artan kortizolün, kolajen üretimini azalttığı konusunda uyarıyor.

Kolajen üretimini  destekleyen besinler

Ağızdan alınan kolajen doğrudan cilde ulaşmıyor. Kolajenin vücudun hangi bölgesinin ona ihtiyacı var ise oraya gittiğini ve cildimizin de bu arada kendi payına düşen kolajeni aldığını belirten DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Memet, kolajen üretimini en fazla destekleyen besinleri şu şekilde sıralıyor: “Kemikli etler; ilikli kemik suyu, sığır eti, tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta beyazı. Kırmızı renkli meyve ve sebzeler; ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz, elma, pancar, domates, sülfür/kükürt içeren brokoli, lahana, soğan, sarımsak, karnabahar, pırasa, bürüksel lahanası. C vitamini açışından zengin besinler; kapya biber, maydanoz, limon, kivi, portakal, greyfurt ve mandalina.

Ayrıca bol su içmek, uyku düzenine dikkat etmek, sigara ve alkol içiminden kaçınmak ve tepede olduğu saatlerde güneşten korunmak da kolajeni arttıran en önemli faktörlerden.”

Yorumlar