Sağlık

Sirkenin sağlığa 7 önemli yararı

Sindirimi kolaylaştıran ve çeşitli enfeksiyonlarla savaşan sirkenin az bilinen 7 önemli faydası daha var. İşte yemeklerinize günde 1 kaşık sirke eklemenin yararları:

Sirkenin sağlığa 7 önemli yararı

Dünyada 100’den fazla sirke çeşidi var. Elmadan bala, adaçayından ayvaya, ebegümecinden biberiyeye pek çok sirke mutfakları süsülüyor.

Sağlıklı beslenmede önemli  yere sahip sirkenin, sindirimi kolaylaştırdığı ve çeşitli enfeksiyonlara şifa olduğu eski zamanlardan beri biliniyor.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, son yıllarda popülaritesi giderek artan sirkenin kilo kontrolüne yardımcı olmadan şekeri dengelemesine dek birçok faydası olduğunu belirtirken, buna karşın doğru kullanılmadığında fayda yerine zarar verebildiğini de vurguluyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sirkenin az bilinen 7 önemli faydasını anlattı: 

Sirkeyi neden su ile seyreltmelisiniz?Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sirkenin mutlaka su ile seyrelterek kullanılması gerektiğine dikkat çekti. İşte sirkenin zararları ve sirkeden sakınılması gereken haller.

 Kilo kontrolüne katkı sağlıyor

Üç ay boyunca, her gün yemeklerinize katacağınız 1 yemek kaşığı sirkenin beden kitle indeksinde 0.4-0.7 puanlık azalmaya neden olabileceğini gösteren çalışmalar bulunuyor. Salata ve yemeklerinize her gün 1 yemek kaşığı sirke ekleyebileceğiniz gibi, bu miktarı suda seyrelterek de tüketebilir ve kilo kontrolünüz açısından fayda sağlayabilirsiniz. Ancak günde 1 kaşık sirke tüketimini obezitenin çaresi olarak görmemek gerek” diyor.

İnatçı öksürüğe iyi geliyor 

Tıbbın babası sayılan Hipokrat’ın Milattan Önce 400’lü yıllarda akut enfeksiyonları ve yaraları iyileştirmek için sirkeyi kullandığı biliniyor. Artık tüm bakterilere karşı etkin olmadığı ortaya konsa da çok eski bir formül olarak bal ve sirke karışımı inatçı öksürüklere karşı hala kullanılıyor.

Derideki enfeksiyonlara faydalı ama tahriş etme özelliğine dikkat

Sirkenin tahriş özelliği de var. Deride oluşan enfeksiyonlarda kullanımı enfeksiyona neden olan bakterinin türüne göre etkili olabilir. Fakat asitlik derecesinin yüksek olduğu ve tahriş etme kabiliyetinin olduğu da unutulmadan kullanılmalıdır.

1 litre suya katılan 1 yemek kaşığı sirke hijyen sağlar 

Sirke, içeriğinde bulunan asetik asit sayesinde besinlerin bozulmadan saklanmasına yardımcı oluyor. Çünkü zararlı bakteriler yüksek asitli ortamlarda yaşayamıyor. Sebze ve meyvelerin son yıkama suyuna sirke eklenmesinin besin hijyenini sağlamada etkili. 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke koyduğumuz suda 5 dakika bekleterek sebze ve meyvelerin dezenfekte olmalarını sağlayabiliriz.

Yüksek tansiyona iyi geliyor

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, her gün sirkeli su içen farelerin tansiyonlarında içmeyenlere göre bir düşüş yaşandığı görüldü. Henüz insanlar üzerinde yapılan bir çalışma yok. Ancak sirkenin yiyeceklere lezzet kattığı için tuz ihtiyacını azaltabileceği ve böylece tansiyonu düşürmeye yarar. Yüksek tansiyonlu kişilerin sindirim sistemi sorunları yoksa 1 yemek kaşığı sirkeyi bol su ile karıştırıp içmelerinde bir sakınca olmayabilir.

Sirke tümörlerle savaşıyor

Farelerde yapılan bir başka çalışma da sirkenin tümörler üzerindeki etkisini gösteriyor. Aşılama yöntemi ile kanser oluşturulan iki grup farede, sirkeli su ile beslenen farelerin beslenmeyen farelere göre önemli ölçüde daha küçük tümör hücrelerine sahip olduğu görüldü. Sirkedeki antitümör faktörlerin henüz tanımlanmadı ancak bilim insanları sirkenin bağırsaklarda diyet lifinin sağlıklı yağ asitlerince parçalanmasını sağlayarak bunu yaptığını düşünmekte.

Kan şekerini dengelemeye yardım ediyor

Karbonhidrat içeren bir öğünden sonra içilen beyaz sirkenin vücudun verdiği glisemik cevabı anlamlı bir düzeyde düşürdüğünü ve insülin duyarlığını da belirgin ölçüde artırdığını gösteren çalışmalar var. Bu çalışma sonuçlarına göre; Glisemik indeks, yiyecek kullnaımından iki saat sonra kan şekeri seviyesindeki artışı gösteriyor. Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler hızla kana karışarak şeker düzeyini etkiler. Vücudun verdiği glisemik cevabın düşük olması ise sağlık açısından daha faydalı. Kısacası bu çalışma sonuçları beyaz sirkenin kan şekeri düzeyinin dengelenmesine katkı anlamına geliyor. Burada sirke içindeki asetik asitin, nişasta sindiren enzimlerle etkileşime girdiği için kan şekeri yönetimine yardımcı olmada rol oynadığı düşünülüyor. Tüm bu özellikleri ile sirke diyabeti tedavi etmez ama belli bir miktarda kullanımı vücudun karbonhidratı daha iyi sindirmesine yardımcı olabilir.

Meyve sirkesi tarifiÜzüm sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi nasıl yapılır? İşte sirkenin malzemeleri ve tarifi:

 Sirke bağırsakları koruyor

Sirke bilinen en eski mayalı ürünlerden biri. Mayalanma sırasında açığa çıkan yararlı bileşikler, özellikle antioksidanlar sirkenin yine de bağırsak dostu bir besin olmasına yetiyor. Bağırsak floramızı güçlendirmek, bağışıklığımızı yüksek tutmak için beslenmemizde sirkeye de yer vermemiz gerekiyor.

Yorumlar