Sağlık

Menopoz döneminde nasıl kilo verilir?

Formunu korumak isteyenlere menopoz döneminde kilo kontrolü için tüyolar

Menopoz döneminde nasıl kilo verilir?

Kadınların hormonlarının değiştiği Menopoz döneminde; kas dokusu azalmasıyla metabolizma yavaşlar, vücut daha az kalori harcar. Beslenme düzeni daha önceki gibi devam ettiğinde menopoza girenlerin yağ doku artışı kolaylaşır ve kilo almaya başlarlar.

Genetik yatkınlığı olan kadınların menopoz döneminde daha kolay kilo aldıkları görülür. Msnopoz sürecinde obezite oranları daha yüksektir. Obezite aynı zamanda, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıkları ve solunum hastalıklarını davet eder.

Kilo almak istemeyen, hatta vermeye çalışan kadınların işi bu dönemde daha zordur. Ancak imkansız değildir. Dikkat edildiği takdirde, basit ve etkili yöntemlerle kiloları kontrol etmek mümkündür. 

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç.Dr. Elif Turan menopoz döneminde yapılması gereken basit ve etkili yöntemleri sıraladı: 

1. Sıvı alımınızı arttırın. Günlük 2.5-3 litre su için. Günlük yeterli sıvı alımı hem kilo vermeyi  kolaylaştırır, hem de vücut sağlığının devamını sağlar. 

2. Uzayan açlıklar metabolizmayı yavaşlatır. Güne kahvaltıyla başlayın. Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. Uygun yapılan kahvaltı (protein ve lifli gıdalarla) insülin ve glikoz metabolizmasını dengeler ve bağırsak hormonlarını da aktive ederek iştah kontrolü üzerine olumlu etki yapar. 

3. Her öğünde alınan protein (et, süt ve süt sürünleri, yumurta) miktarını arttırıp, basit şekerli gıdalardan (tatlı, hamur işleri) uzak durun. Proteinden zengin beslenme ile daha yüksek tokluk etkisi oluşur, iştah baskılanır.

4. İşlenmiş yiyecekler, kızarmış yiyecekler ve alkolü azaltın. Yapılan çalışmalarda işlenmiş gıdaları yiyenlerin, yemeyenlere göre bel çevreleri kalın ve kiloları fazla olduğu kanıtlanıyır. Bu yüzden bu gıdalardan uzak durulmalı. Alkol ise alınan miktar ve sıklığı arttıkça vücuda giren kalori miktarı artacağından kilo alımına neden olur. O yüzden bu dönemde alkolden de uzak durulmalıdır. 

5. Uyku düzeninize dikkat edin. Kısa uyku süresi (6 saatten az), iştahın düzenlenmesinde rol alan hormonların düzeylerini değiştirerek obezite riskini artırabilir. 

6. Egzersiz yapın. Egzersiz ile kas kütlenizi arttırıp metabolizmanızı hızlandırır. Kilo kontrolünün devamı için haftada en az 3 gün 150 dakikadan oluşan egzersiz yapılmalıdr. Bu dönemde kilo kaybının sağlanması için ise hekimine de danışarak egzersiz miktarını artırılmalıdır.  Yürüme, yüzme gibi orta yoğunluklu egzersizler bu dönem için çok uygun olur.

7. Yeşil çay ve kahve için. Günde 3-4 fincan kahve içilirse yağ yıkımına olumlu katkı sağlayarak kilo kontrolünde faydası olur. Yeşil çay da tokluğa neden olabilir.

8. Menopozda yavaşlayan metabolizmayı hızlandıran besinleri (biber, tam tahıllı ürünler, turunçgiller ve zencefil, karabiber gibi baharatlar) arttırın. Bu besinler vücutta tokluk hissi verir ayrıca yağ yakımını arttırmaya katkıda bulunurlar. 

Yorumlar