Sağlık

Gebelik şekeri için risk faktörleri

Gebelik şekeri; anne adayı, fetüs ve yenidoğanda çeşitli sorunlara yol açabilir.

Gebelik şekeri için risk faktörleri

Halk dilinde gebelik şekeri, tıpta gestasyonel diabetes mellitus (GDM) olarak adlandırılan hastalık, gebelik öncesinde bilinen şeker hastalığı olmayan bir gebede, gebeliğin ikinci ya da 3. Trimester (3 aylık dönem) ortaya çıkan kan şekeri yükseklikleri ve karbonhidratlara karşı ortaya çıkan yetersiz evap durumudur.

Diyabet oranının yüksek olduğu toplumlarda gebelik şekerinin daha sık görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Mustafa Ozan Levent, şu bilgileri paylaştı:  “Türkiye gebelik şekeri sıklığı açısından orta derecede riskli bir ülke grubunda sayılmaktadır. Gebelik şekeri gelişen kadınlarda, gebelikten ortalama 22-28 yıl sonra diyabet (ağırlıklı olarak tip 2 diyabet) gelişme riskinin yaklaşık yüzde 70 olduğu görülmektedir.” 

İnsülin direnci önemlidir

Pankreastan salgılanan insülinin kan şekeri düzenlenmesinde ana etkili hormon olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Mustafa Ozan Levent, “İnsülin, şekerin normal seviyelerde bulunması üzerinde en büyük etkiye sahip hormondur. Normal gebelikte annedeki hormonal değişiklikler ile birlikte plasentada (anneden bebeğe beslenmeyi sağlayan yapı) salgılanan insülin karşıtı hormonlar insülin direncine yol açar. Böylece kişide kan şekeri yüksekliğine meyil artar. Bunu yenmeye yönelik olarak vücutta pankreas beta hücrelerinden insülin salgılanması artar, kan dolaşımına geçen fazladan insülin ile insüline karşı gelişen duyarsızlık (insülin direnci) yok edilerek kan şekeri seviyeleri normal sınırlarda tutulur.  Diyabete yatkınlığı olan kadınlarda ise gebelik sırasında oluşan insülin direncini düzeltmek için pankreas fonksiyonlarının yeterli olamaması sonucu gebelik şekeri ortaya çıkar” dedi.                      

Gebelik şekerinin; anne adayı, fetüs ve yenidoğanda çeşitli sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mustafa Ozan Levent, “Gebelik şekeri olan kadında hipertansiyon, preeklampsi, sezaryen riski ve kalıcı diyabet gelişebilirken fetüste makrozomi (normalden daha büyük kilolu olma hali), daha sık doğum yaralanmaları, omuz çıkması ve doğum sırası ve civarında ölüm riskinde artma; yeni doğanda erken doğum sonrası dönemde hipoglisemi (şeker düşüklüğü)  yenidoğan sarılığı, kalsiyum düşüklükleri, sıkıntılı solunum sendromu (RDS); çocuklukta, geç ergenlik ve erişkin döneminde obezite ve diyabet görülebilmektedir” diye konuştu.

Hareketsiz yaşam gebelik şekerini tetikleyebilir        

Uzm. Dr. Mustafa Ozan Levent, gebelik şekeri için risk faktörlerinden bazılarını şöyle sıraladı:

  • Önceden annedeki kan şekeri yükseklikleri (diyabet tanısı olmaksızın),
  • Ailede diyabet öyküsü,
  • 40 yaş üstü gebelik, kısa boylu olmak,
  • Obezite, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinden zengin beslenme tarzı,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Hipertansiyon, 
  • Polikistik over sendromu,
  • Çoğul gebelik (ikiz-üçüz vb.),
  • Önceki doğumlarda 4,5 kg üzeri çocuk doğurmuş olmak, 
  • Ölü doğum yapmış olmak,
  • Önceki gebeliklerde gebelik şekeri.

Yorumlar