Ruhsal

Şizofreni hastaları nasıl beslenmeli?

Şizofreni hastalarının beslenmesine dikkat etmek ve diyabet kontrollerini de düzenli biçimde yapmak gerekiyor.

Şizofreni hastaları nasıl beslenmeli?

Neden şizofreni hastalarında diyabet daha sık görülüyor? Şizofreni hastalığına karşı ne yemeli? Hangi gıdalar şizofreniye karşı koruyucu? Şizofreni hastaları ne yememeli? Diyetisyen Emre Uzun tüm bu soruların yanıtlarını veriyor...

İnsanlığı metabolik olarak tehdit eden diyabetle psikolojik olarak tehdit eden şizofreninin ne gibi ortak noktası olabilir? Yanıt epey ilginç: Şizofreni hastalarında diyabete rastlanma oranı sıradan insanlara kıyasla 3-4 katı daha fazla!

Farklı bir ifadeyle bir şizofreni hastasından söz ediyorsak, yüksek ihtimalle diyabetli bir hastadan da söz ediyor olabiliriz. Üstelik aynı durum sadece şizofreni hastaları için değil, şizoafektif bozukluk, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi başka psikiyatrik bozukluklarda da geçerli...

Araştırmalar bunun pek çok nedeni olduğunu gösteriyor. Bunlar arasında yeni nesil antipsikotik ilaçlardan yağdan zengin posadan fakir beslenme alışkanlıklarına kadar pek çok neden de var.

Bu durumda atılacak en önemli adım, şizofreni hastalarının beslenmesine dikkat etmek ve diyabet kontrollerini de düzenli biçimde yapmak elbette.

Peki, şizofreni hastaları ne yemeli?

Yeşil kakule:

Hafızayı güçlendirici etkisi bilinen kakule şizofreni tedavisinde de yaygın olarak kullanılır. Tohumları sinir sistemini olumlu etkiler, sinir ve stresi azaltarak kişinin kendine güvenini artırır. Öğütülmüş tohumlarının çay olarak içilmesi gerekir.

Fesleğen yaprakları:

Yaz aylarında elimizi üstünde gezdirdiğimizde yaydığı kokunun bile bizi mutlu ettiği fesleğen, strese iyi gelen bir bitkidir ve çeşitli beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Fesleğen yapraklarıyla hazırlanan çaylar ise beynin işlevselliğini artırmak için her günü içilebilir.

Bektaşi üzümü:

Antioksidan etkisi yüksek olan Bektaşi üzümü tam bir C vitamini deposudur ve portakalın on katı C vitamini, A ve B kompleks vitaminleri barındırır. İçeriğindeki niasinamid ise şizofreni

tedavisinde etkilidir. Kurutulmuş Bektaşi üzümüyle demlenen çay, sakinleştirici etkiye sahiptir.

Soğuk su balıkları:

Balıktaki Omega 3, beynin düzgün çalışmasına etkili olduğu için şizofreni hastalarının da düzenli olarak balık yenilmesi gerekiyor. En fazla Omega 3 içeren balıklar ise somon, ringa balığı ve ton balığı... Aynı nedenle balık yağının da şizofreniye iyi geldiği biliniyor.

Havuç, ıspanak ve diğerleri:

Kronik beyin bozuklukları için önerilen sebzelerden biri de havuç. Şizofreni tedavisinde kullanılan niasin açısından havuç kadar ıspanak da son derece zengin. Patates ve mısır da niasin zengini sebzeler arasında.

Peki, şizofreniyle mücadele ederken hangi gıdalardan uzak durmak gerekiyor?B

Beyne zarar veren tüm gıdaların şizofreniyi tetiklediği ya da hastalığın gelişimini olumsuz yönde etkilediği biliniyor.

Ya da böyle bir liste var mı?

Aslında insan beynine zarar veren tüm gıdaların şizofreniyi tetiklediği ya da hastalığın gelişimini olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Dolayısıyla beyne zararı bilinen yiyecek ve içecekler dışında beyni uyarıcı özelliği olanlara da şizofreni tedavisinde temkinli yaklaşmak gerekiyor. Liste ise fazlasıyla tanıdık:

  • Kızartma türü yemekler,
  • Hazır yiyecekler,
  • Alkol,
  • Şeker,
  • Çay,
  • Kahve,
  • Besinlere konulan katkı maddeleri,
  • Sağlıksız koşullarda yetiştirilip paketlenmiş, özellikle tarım ilacı içeren gıdalar...

Öte yandan yüksek oranda şeker ve yağla beslenmenin beyni geliştiren faktörlerin azalmasına neden olduğu biliniyor. Etle beslenmenin ise minimuma indirilmesi gerekiyor.

Yorumlar