Kültür Sanat

Yumuktepe'de içinde seri üretilmiş 700 kase bulunan bir bina keşfedildi

Yumuktepe'de yaklaşık 7 bin yıllık içinde 700 kase bulunan büyük çaplı bir kerpiç binanın kalıntılarına ulaşıldı.

Yumuktepede içinde seri üretilmiş 700 kase bulunan bir bina keşfedildi

Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'nde 25 kişilik ekip tarafından süren arkeoloji kazılarında, bu yıl yaklaşık 6.500 - 7.00 yıllık kerpiçten yapılmış büyük bir binanın kalıntılarına ulaşıldı. 

Tüm hatları henüz açığa çıkarılmamasına rağmen içerisindeki kalıntılar binanın ne olabileceğine dair önemli ipuçları veriyor.

Kazı Başkanı İtalya'nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva;  "Binanın içerisinde çok sayıda çanak ve çömlek parçaları vardı. Yapılan analizde çok önemli bir şey çıktı. Bu parçalar, tek bir çeşit ürüne aitti. Bu kaselerin hepsi aynı, seri üretim olarak yapılmış. Bu binada 700 civarında kase vardı. Burası standart bir aile ya da restoran için büyük bir yer. Buranın umumi veya törensel yemeklerin düzenlendiği ya da halka yemek dağıtılan bir yer olduğunu düşünüyoruz. Burada büyük ve önemli bir ailenin olduğunu, yani sınıf sisteminin başladığını zannediyoruz." dedi.

Binanın kapısına ait izlere de rastladıklarını dile getiren Caneva, "Burada bütün halinde büyük bir küpe ulaştık. Dönem olarak 9. tabakada yani Orta Tunç dönemine ait. MÖ 2500-2000 arasında bir zamandan, günümüzden 4 bin 500 yıl öncesinden kaldığını düşünüyoruz." ifadesini kullandı..

Caneva, üzerinde dekoratif simgelerin olduğu küpün toprağı ile yakında bulunan zeytin ve tahıl fosillerinin de inceleneceğini ifade ederek, "Bu bina tam olarak ne olarak kullanılıyordu, kış döneminde neler saklanıyordu, halk nasıl yaşıyordu bunları araştıracağız. Bu tür konular bizler için daha önemli. Yumuktepe'de, MÖ 7 binli yıllardan günümüze kadar, katman katman her dönemde yaşam, ekonomi, toplum nasıl değişti, öğrenebiliriz." diye konuştu.

Yorumlar