Kültür Sanat

Prof. Dr. Necati Demir: Alp Er Tunga'nın mezarını buldum

İran efsanelerinde Efrasiyab , Turan efsanelerinde Alp Er Tunga olarak yer alan ünlü kahramanın mezarının Özbekistan'ın Buhara kentinde olduğu iddia edildi.

Prof. Dr. Necati Demir: Alp Er Tunganın mezarını buldum

Tarihteki ünlü İran - Turan mücadelesinin izi olarak günümüzde her iki kültürün efsanelerinde  yaşamayı başaran kahramanların en ünlüleri şüphesiz Keyhüsrev ve Afrasiyab'tır.

Destanlara göre Saka Türkleri'nin (İskitler) hkümdarıAfrasiyab (Alp Er Tunga), İran hükümdarı Keyhüsrev tarafından öldürüldü.

"Alp Er Tunga öldü mü, Acun Issız kaldı mı" diye başlayan ünlü ağıt da o ölüm sonrası yakıldı.

Prof. Dr. Necati Demir Alp Er Tunga'nın mezarını bulduğunu iddia etti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, sosyal medya hesabından,  Türk kaynaklarında Alp Er Tunga (Tonga Alp Er)  Fars kaynaklarında Afrasiyab (Efrasiyab) olarak geçen efsane kahramanın mezarını bulduğunu iddia etti.

Konuyla ilgili olarak TRT Haber'e konuşan Prof. Dr. Necati Demir,  1996 yılında Danişmendname adlı eseri okurken Afrasiyab ile karşılaştığını ve Alp Er Tunga’yı araştırmaya bailadığını söyledi. 

Alp Er Tunga destanına ait 3 nüsha daha bularak Afrasiyab’ın izini sürdüğünü söyleyen Prof. Demir, Narşahi’nin 943 yılında Narşahi tarafından yazılan Buhara Tarihi kitabında, “Buhara’yı Afrasiyab kurdu ve Afrasiyab burada yaşıyor.” ibaresi ile karşılaştı.  Semerkand’da Afrasiyab şehri vardı.  Cengiz Han'ın yakıp yıktığı kente, Ruslar arkeoloji kazıları yapmıştı. Kazıda bulunan eserler, Semerkand’daki 2 katlı Afrasiyab müzesinde sergileniyordu.

Alp Er Tunga’nın mezarı Özbekistan'da bir tepede iddiası

Özbekistan’a giden  Prof. Dr. Necati Demir, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in damadı Otabek Umarov’un da katkılarıyla ulaştığı Buhara'da Alp Er Tunga’nın mezarını bulduğunu iddia etti. .

Prof. Dr. Necati Demir'e göre mezar yüksekçe bir tepede bulunuyor. Prof. Demir, mezarın tam konumunu ancak Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın izniyle paylaşılabileceğini söyledi. Bu hususta da Özbekistan devlet yetkilileriyle mezar hakkındaki bilgilerin Cumhurbaşkanı’na iletilmesi için görüştüğünü sözlerine ekledi.

Yorumlar