Kültür Sanat

Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projeleri

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa’nın projeleri basın toplantısı ile tanıtıldı.

Bursanın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projeleri

Bursa'nın ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY’ tarafından ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmesi sebebiyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında planlanan projelerin ayrıntıları paylaşıldı.

2022 yılı, Bursa için önem arz eden, yıl dönümleri ve etkinliklerin Bursa’da bir araya geldiği bir yıl olarak öne çıkacak. 2022, Mevlid yazarı Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. anma yılı, aynı zamanda Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü. 4. Dünya Göçebe Oyunları da bu yıl Bursa'nın İznik ilçesinde gerçekleştirilecek.

 ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ organizasyonu kapsamında Bursa, 2022 yılında pek çok organizasyona ev sahipliği yapacak.  

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti BursaTÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 38. Dönem Toplantısı'nda Bursa'yı 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi.

 Organizasyonlar arasında; Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk Dünyası’ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması ve geçmişten günümüze farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmaları yer alıyor.

Bursa, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ Projeleri

Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk Dünyası’ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması ve geçmişten günümüze farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmaları ile Türk Dünyası’na yeni kalıcı eserler kazandırmak planlanan ana odak alanlar. 

İlim, fikir ve yayın hayatına değer katacak pek çok proje de hayata geçecek. Örneğin, Türk dünyası temalı kitap fuarı düzenlenmesi planlanırken, bununla birlikte Türk Dünyası Dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması da bu amaç doğrultusunda hayata geçirilmesi düşünülen projeler arasında yer alıyor.

Sinema ve sahne sanatları alanında Türk Dünyası’na katkı sağlamak amacıyla, Türk Dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, film festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanat severlere güzel anlar yaşatılması hedefleniyor.

Ulutav’dan Uludağ’a Türk Müziği Festivali, Türk Dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk Dünyası Marşı Yarışması, destan yarışmasının yanı sıra milli takımların içinde yer alacağı Türk Dünyası Kupası gibi etkinlikler düzenlenecek.

Türk dünyası ülkeleri ile birlikte 21 Mart'ta hem her yıl büyük coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle Bursa’da kutlanacak hem de büyük açılış programı gerçekleştirilecek.

Türk Bilim İnsanları Projesi

Gençlerin bilime ilgilerini artırmak ve kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak adına,                   geçmişten günümüze Türk Bilim Adamları ana başlığı altında interaktif sergiler, kısa film gösterimleri, sempozyumlar ve günümüzde yaşayan başarılı Türk Bilim Adamları buluşması, Türk Dünyası Bilim Şenliği gerçekleştirilecek. Ayrıca, Türk üniversite öğrencileri buluşmaları ve Türk öğrencilere yönelik çalışmalar olacak.

Türk dünyası kadın ressamları projesi

Türk görsel sanatları ve sergilerini tüm dünyaya tanıtmak için, ‘Türk dünyası kadın ressamlar buluşması’, dünyanın farklı yerlerinde düzenlenecek Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, ‘Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor’ Projesi, ‘Türk Dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları’ gerçekleştirilecek. 

Türk Dünyası Ticaret Fuarı, B2B etkinlikleri, fabrikası Bursa’da kurulan Türkiye’nin yeni yerli aracı TOGG ve yerli İnsansız Hava Araçlarının tanıtım faaliyetleri de projeler arasında.

Türk coğrafyasında oynanan farklı oyunların yer alacağı çocuk oyunları şenliği düzenlenecek.

Yorumlar