Kültür Sanat

Bursa'da 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri başladı

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da etkinliklerin resmi açılış töreni Tofaş Spor Salonu’nda yapıldı

Bursada 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri başladı

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da etkinliklerin resmi açılış töreni Tofaş Spor Salonu’nda yapıldı. Tören öncesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, salonun bahçesinde Başkan Aktaş ile birlikte demir dövdü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ateş üzerinden atladı.

Mehter Takımı’nın marşları ile başlayan etkinliklerin Osmanlı Dönemi ve Padişahlar temasında Uludağ, Kayı, Gürsu, İznik, Mustafakemalpaşa, İnegöl Mehter ve Kılıç Kalkan ekipleri, Türkiye Devlet Halk Dansları Topluluğu, Azerbaycan Devlet Halk Dansları Topluluğu, Sema, Kazınai ve Jorga Dans Toplulukları sahne aldı.

Etkinliklerde Balkanlardan Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar uzanan Türk coğrafyasının kültürel zenginlikleri 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının katılımı ile anlatıldı.

İznik Çinisi, UNESCO ve Bursa Sanatı programını Solist Ahmet Baran, Tumor, Taajı, Şolpan, Azerbaycan DHDT, Bisultan, Şattık, Keremet, Kazına Dans Topluluklarının gösterileri eşliğinde icra etti. İpek Yolu, Kervansaray ve Hanlar Merkezi Bursa temasında Türkiye DHDT, Hiva (Horezm Tiyatrosu), Jorga, Sırdaryo, Kızgaldak, Sema, Azerbaycan DHDT, Edegey, Kazına, Ademau Dans Toplulukları sahne aldı.

Bursa Göç Teması; Bosna Hersek “Gajret” Halk Dansları Topluluğu, Sırbistan “Sveti Djordje” Halk Dansları Topluluğu, Kuzey Makedonya “Jahi HasaniÇegran” Halk Dansları Topluluğu ve Bulgaristan “Pirin” Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileriyle gerçekleşti..

Bursa’nın Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler Temasında TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrasına solistler Babek Guliyev, Orhan Demiraslan ve Erhan Özkıral eşlik etti. Bu bölümde okumaları Levent Aydın, Zeynep Şahiner, Beray Akinci, Ayza Namlioğlu, Eman Basal, Gizem Behice Dağli, Gizem Behice Dağlı yaptı. Bursa Karagöz Hacivat Teması ise Türkiye Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından icra edildi.

Gösterilerin ikinci bölümü Nevruz başlığı altında Kış Sahnesi ve Umay, Doğanın Uyanışı, Göçü Simgeleyen Bahar Mucizesi Kuşlar, Baharın Gelişi, Yeni Hayat, Yeni Gün, Nevruz Seminisi, İpek Böceği, Bursa’ya Hoş Geldin Nevruz, Bahar Coşkusu ve Nevruz Şarkı temaları altında gerçekleştirildi. 

 Alinur Aktaş: Gururlu ve mutluyuz

Sahne dekoru ve ışık oyunları ile görsel bir şölenin yaşandığı törenin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, farklı medeniyetlerin buluşma noktası olan, Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin dördüncü büyük kenti Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının haklı gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’yı, bu unvana layık ayrıcalıklı etkinliklerle dünya vitrinine çıkartmanın gayreti içinde olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Yıl boyunca gerçekleşecek, kongre ve seminerden, konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söyleşiye dek geniş bir yelpaze de çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliklerle Bursa’mızın marka değerini artırmanın gayreti içinde olacağız. Yine Türk Dil Kurumu Türkiye Bilimler Akademisi ve Uludağ Üniversitemiz iş birliğinde Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Şerif Sempozyumu düzenleyeceğiz. 4. Dünya Göçebe Oyunları, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ve daha pek çok ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağız” dedi. 

Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a Türk Dünyası Kültür Başkenti beratını takdim etti.

Tören daha sonra görsel etkinliklerle sürdü

Yorumlar