İslamiyet

Müslüman ve Hristiyan ortak kurban kesebilir fetvası

Mısır müftüsünün kurban fetvası İslam alemini şaşırttı. Mısır Müftüsü Şevki Allam, Kurbanda Müslümanların ve Hristiyanların ortak olabileceğine dair fetva verdi.

Müslüman ve Hristiyan ortak kurban kesebilir fetvası

Mısır'da kimlerin fetva verebileceği tartışmaları sürerken, fetvaları ile İslam Dünyasını şaşırtan Mısır Müftüsü Dr. Şevki Allam yeni bir fetva ile herkesi şaşırttı. Mısır Müftüsü, Ehl-i kitap olam Hüslüman ve Hıristiyanların kurbanda ortak olabileceğini belirtti. 

Müftüsü Şevki Allam, "Ortakların niyeti farklı olabilir. Biri kurban biri et için ortaklık yapabilirler" dedi.

Mısır mahkemesi, geçtiğimiz hafta fetva ve vaazları Ezher’in onayına bağlamıştı.

Uzman olmayan kişilerin dini konularda fetva vermesini ve Ezher’in onayından geçemeyen kimselerin camilerde vaaz vermesini yasaklayan Mısır yargısı, İslam fıkhı adına insanları bağlayıcı hüküm vermenin (fetvanın) devletin dini kurumlarıyla sınırlı olması gerektiğine karar vermişti.

Kanaat önderleri tarafından verilen fetvaların ve görüşlerin doğurduğu kargaşayla mücadele açısından önemli bir adım olarak lanse edilen İskenderiye'deki İdari Yargı Mahkemesi'nin kararı hakkında,  Mısır Temsilciler Meclisi İnsan Hakları Komitesi Başkanı Milletvekili Tarık Rıdvan, “Şu anda uzman olmayanların fetvalarını yasaklayacak bir yasa taslağı hazırlanması üzerinde çalışılıyor” demişti.

Yorumlar