Güncel

Avrupa ülkeleri plastik atıklarını Türkiye'ye satıyor

İngiltere, Belçika ve Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi, plastik atıklarını Türkiye'ye gönderiyor.

Avrupa ülkeleri plastik atıklarını Türkiyeye satıyor

Türkiye uzun yıllardır Avrupa'da pek çok ülkeden plastik atık ithalatı gerçekleştiriyor ve plastik atıkları geri dönüşüm ile yeniden plastik üretimine dahil ediyor.

İthalat yöntemi, gelişmiş bir geri dönüşüm altyapısı kurmaktan daha ucuz ve tabi ki topluma plastik atık bilinci kazandırmaya çalışmaktan daha kolay. Ancak ne yazık ki  bu yöntem aülkemizi büyük bir plastik atık çöplüğüne çeviriyor.

2020'de de Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke Türkiye

Greenpeace'in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’den topladığı verilere göre; Türkiye'de Avrupa'dan atık ithalatı 2020 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 13 artt. 2004 yılından itibaren bakıldığında ise alınan plastik atık miktarı196 kat fazla.

Ne yazık ki parayla aldığımız atıkların bir kısmı, denetimin eksikliği nedeniyle gerçekten geri dönüşüme tabi tutulmuyor 

Greenpeace'in raporuna  göre; plastik çöplerin büyük kısmı yakılarak veya doğaya atılarak, çevre kirliliğine sebep oluyor. Türkiye, şu an Akdeniz'de en büyük çevre kirliliği yaratan ülkeler arasında .

Rakamlarla olayı özetlersek;

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti. 
  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. 
  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye Avrupa plastik atık ihracatının yüzde %28’ini karşıladı.
  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.  
  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209,642), Belçika (137,071), Almanya (136,083), Hollanda (49,496), Slovenya (24,884)

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, “Geçen sene başlattığımız ‘Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın’ kampanyamız sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik atık ithalatı kotasını düşürdü; bu adımın güzel ancak yeterli olmadığını o zaman da söylemiştik. Verilerden ve sahadan gördüğümüz kadarıyla Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam ediyoruz. Hatta kotanın düştüğü günden sonra da artış devam ediyor. Bu durum, denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ocak ayında hedefin sıfır atık ithalatı olduğunu belirtti. Bakanlığın bu taahhüdünü acilen gerçekleştirerek plastik atık ithalatı yasağı eylem planını açıklamasını, denetim ve şeffaflık mekanizmalarını artırmasını talep ediyoruz” açıklamsında bulundu.

Nagehan Çavuş - webtekno.com

Yorumlar