Uzay

Uzaydaki kelebek kanadı

Astronomlar uzayda Tek Kanatlı Bir Kelebek görüntüledi. Tek kanatlı bir kelebeğe benzeyen bu bulutsu, aslında tomurcuklanan genç bir yıldızın eseri.

Uzaydaki kelebek kanadı

Amerikan Ulusal Bilim Vakfı NSF'nin (National Science Foundation) Şili'deki NOIRLab (Ulusal Optik-Kızılötesi Astronomi Araştırma Laboratuvarı) Projesine dahil İkizler Gözlemevi (Gemini) tarafından  ekilen bu mistik görüntü, bir kelebeğin kanadı kadar hassas görünüyor.

Astronominin mistik yansımalarından birini oluşturuan görüntü Samanyolu'nun yakın komşularından Bukalemun Takımyıldızında (Chamaeleon I) görüntülenen Bukalemun Kızılötesi Bulutsusuna ait.

İkizler Güney teleskopu ile çekilen bu nefes kesici ışık görüntüsü, ekrandan fırlamaya hazır bir kelebek kanadı gibi görünüyor.

Bukalemun Kızılötesi Bulutsusu çıplak gözle de görülebilmesine rağmen, ışığının bazı bölümleri kızılötesi dalga boylarında parladığı için böyle adlandırıldı.

Bukalemun Kızılötesi Bulutsusu'nun içinde, hızla hareket eden gaz akışları yayan genç bir yıldız gizli. Yıldızın ışığı nebuladan bu şekilde yayılıyor.

Bu genç, soğuk yıldız; gözden gizlenmiş olsa da, oluşturduğu bulutta hızlı hareket eden gaz akışları oluşturuyor. Yıldız tarafından yayılan kızılötesi ve görünür ışık adeta uzayda açılan bir tünel boyunca yayılıyor ve saçılarak bu manzayı oluşturuyor.

Samanyolu'ndan Bukalemun Kızılötesi Bulutsusuna bakış

Bu video, Bukalemun takımyıldızında bulunan Bukalemun Kızılötesi Bulutsusu'na Samanyolu'ndan yaklaşımı gösteriyor.

Görüntü merkezinin sağındaki parlak kırmızı nesne, bulutsuda daha yavaş hareket eden gazla çarpıştıktan sonra hızlı hareket eden gaz akışının bir kısmının yandığı yeri işaret ediyor. Astronomide bu oluşum Herbig-Haro (HH) nesnesi olarak bilinir. Kırmızı nokta gökbilimcilerce HH 909A olarak adlandırıldı.

mistikalem.com

Yorumlar