Uzay

Ocak Takımyıldızının birbirini 'yakacak' galaksileri

Ocak Takımyıldızında yer alan (Fornax Kümesi) ve saatte yaklaşık 2 milyon kilometre hızla birbirlerini çeken gökadaları, çarpışarak yok olma yolunda hızla ilerliyor.

Ocak Takımyıldızının birbirini yakacak galaksileri

Türkçe'de Ocak Takımyıldızı, Batı Dillerinde Fırın Takımyıldızı olarak bilinen Fornax Yıldız Kümesi'nin çarpışmaya mahkum galaksileri, Víctor M. Blanco Teleskobu tarafından görüntülendi.  Víctor M. Blanco 4 metrelik Teleskobu Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'nde (CTIO / Cerro Tololo Inter-American Observatory), NSF'nin (National Science Foundation / Ulusal Bilim Vakfı) NOIRLab Programı çerçevesinde yer alıyor.

Videoda Ocak Takımyıldızına Dünyadan Yaklaşma Similasyonu yer alıyor

Görüntü, Karanlık Enerji Araştırması kapsamında dünyanın en yüksek performanslı, geniş alanlı görüntüleyicilerinden biri olan 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerası (DECam) tarafından çekildi.

Görüntüyü çeken astronomlar fotoğrafı takımyıldızının adından ürettikleri espri ile Fırına Dalmak (Plunging into the Furnace) olarak tanımladılar. 

Fornax Kümesi, Dünya'dan sadece yaklaşık 60 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir takımyıldızı ve yeryüzünden gözle görülen ebadı yaklaşık 100 Dolunay büyüklüğünde.  İçinde 600'den fazla gökadası bulunan Ocak Takımyıldızı, Dünyadan yaklaşık 100 milyon ışıkyılı uzakta bulunan Başak Kümesi'nden sonra en kalabalık galaksili yıldız kümesidir.

Görüntünün merkezinde, parlak çekirdekli büyük dağınık ışık yamaları gibi görünen iki eliptik gökada yer alıyor.  Bu tür galaksiler genellikle daha pitoresk sarmal gökadalardan çok daha yaşlı yıldızlar içerir.

Fornax Kümesi'nin en parlak üyeleri arasında yer alan NGC 1399 ve NGC 1404 adlı eliptik gökadalar, kütle çekimi kuvveti nedeniyle birbirlerine hızla yaklaşıyorlar.

Saatte yaklaşık 2,2 milyon kilometre hızla ilerleyen galaksi

Görüntünün sol alt köşesinde yer alan düzensiz ışık parçası şeklinde gökada ise NGC 1427A. Büyük Macellan Bulutu'na benzeyen küçük, düzensiz bir yıldız topluluğu olan NGC 1427A, tıpkı NGC 1404'e benzer şekilde, saatte yaklaşık 2,2 milyon kilometre (1,3 milyon mil) hızla kümenin kalbine doğru dalıyor. Bu amansız çekim, eninde sonunda galaksinin bozulmasına ve parçalanmasına neden olacak.

Mistikalem.com

Yorumlar