Uzayın Meksika Şapkası Sombrero Gökadası
Sombrero Galaksisi yıldızlarla dolu olsa da şaşırtıcı bir şekilde yıldız oluşumunun merkezi değildir.
Sombrero Galaksisi yıldızlarla dolu olsa da şaşırtıcı bir şekilde yıldız oluşumunun merkezi değildir.
Hem sarmal hem de eliptik galaksi özelliklerine sahip olduğu için şu ana dek sınıflandırılamayan garip görünümlü Sombrero Gökadası, Hubble Uzay Teleskobu tarafından başka bir açıdan görüntülendi.
Gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık bir milyar ışık yılı uzakta bir sarmal galaksi keşfettiklerini açıkladılar.
İlk kez, Samanyolu'muzun dışındaki bir galakside ölmekte olan bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsü çekildi.
Uzayda görünmeyen bir yüz dehşetli gözlerle çevreyi mi süzüyor dedirten manzaralar uzay teleskopları tarafından görüntülendi. İşte uzayın gözleri ile ilgili bilimsel gerçekler:
Süper kütleli kara delikler, galaksilerde yıldız oluşumu için gerekli gazı yok ederek, galaksileri tam anlamı ile "öldürüyor"ç
Gökbilimciler 300 milyon ışıkyılı uzaklıkta devasa bir kara deliğin uyandığını gözlemliyor.
Evren düşünüyor olabilir mi sorusuna yanıt arayan bilimadamlarından bazılarına göre galaksiler, kozmik ağ yapısında insan beynindeki nöronların görevini görüyor olabilir.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, uzayda daha önce hiç görülmemiş bir galaksiyi görüntüledi.
Hubble Uzay Teleskobu, salyangozu andıran ve iç içe geçmiş gibi görünen iki galaksiyi fotoğrafladı. Oysa iki galeri birbirlerine milyonlarca kilometre uzakta.
Çok uzak bir gelecekte; muhtemelen 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar.
Samanyolu'nda eski bir kozmik çarpışmanın kalıntıları üzerinden "Pontus" adı verilen yeni galaksinin varlığı keşfedildi.