Uzaklarda bir yerlerde bir kara delik uyandı!
Gökbilimciler 300 milyon ışıkyılı uzaklıkta devasa bir kara deliğin uyandığını gözlemliyor.
Gökbilimciler 300 milyon ışıkyılı uzaklıkta devasa bir kara deliğin uyandığını gözlemliyor.
Evren düşünüyor olabilir mi sorusuna yanıt arayan bilimadamlarından bazılarına göre galaksiler, kozmik ağ yapısında insan beynindeki nöronların görevini görüyor olabilir.
NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, uzayda daha önce hiç görülmemiş bir galaksiyi görüntüledi.
Hubble Uzay Teleskobu, salyangozu andıran ve iç içe geçmiş gibi görünen iki galaksiyi fotoğrafladı. Oysa iki galeri birbirlerine milyonlarca kilometre uzakta.
Çok uzak bir gelecekte; muhtemelen 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar.
Samanyolu'nda eski bir kozmik çarpışmanın kalıntıları üzerinden "Pontus" adı verilen yeni galaksinin varlığı keşfedildi.
Ocak Takımyıldızında yer alan (Fornax Kümesi) ve saatte yaklaşık 2 milyon kilometre hızla birbirlerini çeken gökadaları, çarpışarak yok olma yolunda hızla ilerliyor.
Dünya'ya en yakın ve uzayda görünen en parlak galaksi olan tuhaf şekilli Centaurus A gökadası Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak görüntülendi.
Galaksiler, birbirlerine yaklaştıklarında çarpışabilir, biri diğerini itip çekebilir ve hatta birbirleriyle birleşebilirler.
Samanyolu’nun aşırı ısınmış gaz iplikleri ve manyetik alanlardan oluşan merkezi 20 yıllık astronomik gözlemler sonucu oluşturuldu.
Astronomlar, uzayda bilinen en eski sarmal galaksiyi buldu. BRI 1335-0417 adı verilen gökadanın 12,4 milyar yaşında olduğu saptandı.
Türk Profesör Kayhan Gültekin’in NASA’nın kayıp kara deliği arayan araştırma ekibine öncülük edecek.